Santorini brutális szigorításra figyelmeztette a turistákat

Vágólapra másolva!
A görög Santorini szigetére tartó nyaralóknak hamarosan egy új intézkedésre kell felkészülniük, ugyanis a kormány mindent megtesz, hogy tömegturizmust visszaszorítsa, a helyiek szerint a sziget ugyanis elérte a teljes telítettséget.
Vágólapra másolva!

A helyiek panaszkodtak, hogy Santorini elérte azt telítettségi szintet, az ide áramló turisták tömege miatt, hogy már a görög kormány is lépne az ügyben, ugyanis egy törvénytervezetet terjesztettek elő, amely szigorú építési korlátozásokat írhat elő a szállodáknak és a nyaralóhelyeknek a sziget ikonikus övezetében. 

A jelenleg nyilvános konzultáció alatt álló törvényjavaslat célja az új építési projektek leállítása, beleértve az új szállodák, épületbővítések és uszodák betiltását. 

Célja, hogy megállítson minden olyan új infrastruktúrát, amely megváltoztathatja a sziget természeti jellegét - írja a Mirror.

Ezt a három hibát ne kövesse el, ha Görögországba utazik, illusztráció, Görögország, Santorini
Santorini Fotó: Shutterstock/Sabine Klein

Nikos Zorzos, Santorini polgármestere, aki korábban aggodalmát fejezte ki a látszólag csak turisták számára kialakított sziget helyzete miatt, a helyi médiának azt mondta, hogy azt kérte a kormánytól, hogy 

állítsanak le minden szálloda építést és különösen a stratégiai befektetéseket, nemcsak a kaldera, hanem Szantorini egész szigete számára.

A mindössze 25 000 állandó lakosnak otthont adó szigetet 2023-ban elképesztően sok 3,2 millió turista látogatta meg. Zorzos azzal érvelt, hogy a sziget csak bizonyos mennyiségű építkezést tud támogatni. „Amikor az igények folyamatosan nőnek, újabb problémák fognak felhalmozódni, amelyeket nem fogunk tudni megoldani, beleértve a víz és a villanyhálózatot is, amelyeken jelenleg is keményen dolgozunk, hogy mindenhol biztosítva legyen."

Santorini biztonsága is aggodalomra ad okot, mivel az áprilisi földcsuszamlás a sziget törékeny természeti adottságára és a kaldera lejtőinek instabilitására hívja fel a figyelmet.

A tervezett jogszabály értelmében a kalderán belül működő vállalkozásoknak kétéves határidőn belül szerkezeti vizsgálatokon kell átesniük - jelentette az Express. A helyi tervezési hatóságoknak 

az idei év végéig felül kell vizsgálniuk az övezetben meglévő összes építési engedélyt. 

A törvényjavaslatot azonban nem fogadták el egyhangúlag. Néhányan aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a jogszabály káros hatással lesz a helyi gazdaságra, amely erősen támaszkodik a turizmusra.

Ez az új jogszabály azt követően született, hogy Santorini és egy másik rendkívül népszerű sziget, Mykonos bejelentette, hogy korlátozzák a kiköthető tengerjáró hajók számát, hogy visszaszorítsák a turisták tömegeit. A Görög Nemzeti Turisztikai Szervezet szerint 2023-ban hétmillióan utaztak Görögországba tengerjáró hajókon, szemben az előző évi 4,38 millióval.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!