Ezért ne használjuk a Wi-fit a reptereken

Vágólapra másolva!
Amikor az utasok hosszú órákat töltenek a reptereken a járatuk felszállására várva, sokszor megfeledkeznek arról, milyen következményekkel járhat, ha az ottani Wi-fit használják internetezésre. Ezért egy szakértő elárulta, mire figyeljük, ha közösségi helyeken csatlakozunk rá más hálózatra.
Vágólapra másolva!

Az évek során az utasokat nagyon sokszor figyelmezették, hogy ne használják a nyilvános Wi-Fi hálózatokat, olyan helyeken, mint a repülőterek vagy kávézók. A reptéri Wi-Fi ugyanis a hackerek kedvenc támadási pontja, a gyenge biztonsága miatt. 

Mindezek ellenére azonban az ingyenes Wi-Fi ellenállhatatlannak bizonyul az utasok körében, ugyanúgy mint a hackerek számára is, akik számtalan módszerrel próbálkoznak, hogy a felhasználók adataihoz jussanak. 

Egy nyári hackertámadás vezetett oda, hogy a szakértők újból felhívják a figyelmet a nyilvános Wi-Fi használatára. Ausztráliában letartóztattak egy kiber bűnözőt, aki a Perth, Melbourne és Adelaide belföldi járataira és repülőterein hamis Wi-Fi-hálózatot hozott létre, hogy e-mailekhez vagy a közösségi médiához tartozó hitelesítő adatokat ellopja. A férfi a felhasználók adatai mellett a bánkártyához tartozó jelszavakat is ellopta.

reptér, illusztráció
Képünk illusztráció !
Fotó:  Shutterstock

 

Ez az esemény az Egyesült Államokban megkongatta a vészharangot, ugyanis kiderült a hackerek milyen új módokat találtak az adathalászatra. Megjelent a „gonosz iker” támadás, ami azt jeleni, hogy egy hacker vagy hackercsoport hamis Wi-Fi-hálozatot hoz létre egy nyilvános helyen, mivel ott várhatóan sok felhasználó fog rá csatlakozni. 

Ahogy a lakosság mindenhol egyre jobban hozzászokik az ingyenes Wi-Fi-hez, egyre gyakoribbak lesznek a támadások

– mondta Matt Radolec, a Varonis adatbiztonsági cég alelnöke, majd hozzáette, hogy a legtöbb támadás azért van, mert szinte senki nem olvassa el a felhasználási feltételek vagy ellenőrzi az ingyenes Wi-Fi URL-jét. 

Sőt legtöbb esetben a felhasználók nem tudják, hogyan néz ki egy legális weboldal, ezért nem tudják kiszűrni, ha olyan oldalra tévednek, amiket hackerek irányítanak. 

Emellett az is nehézséget okoz, hogy az adatgyűjtő wifi lehet egy apró eszköz, amit a bűnözők a közösségi helyeken könnyedén el tudnak rejteni. 

Egy ilyen eszköz egy érvényes bejelentkezési oldal meggyőző másolatát szolgálhatja, amely felkérheti az óvatlan felhasználókat, hogy adják meg a felhasználónevük és jelszavaikat

- mondta Brian Alcorn cincinnati informatikai tanácsadó, majd hozzátette, miután megadták az adatok, még be jelentkezni sem kell és már a hackereké a telefonunk.

Azok az emberek, pedig akik könnyen kitalálható jelszót adnak meg, mint például a házi kedvencek nevét vagy a kedvenc sportcsapatukét, még jobban ki vannak téve egy gonosz támadásnak. 

Hogyan kerüljük el a „gonosz iker” támadásokat?

Amikor nyilvános helyen tartózkodunk, a legjobb megoldás, ha a nyilvános WiFi-hálózatok alternatíváit használjuk. Ilyen például, ha egy másik telefon mobil hotspotjára csatakozunk. Ugyanis annak a Wi-Fi-nek csak a telefon tulajdonosa tudja a jelszavát és annak nevét. 

Ha a mobil hotspot nem lehetséges, akkor a VPN is jó megoldás lehet, mivel a VPN adtforgalma minden esetben titkosított - írja az CNBC.

Az online térben elkövetett csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!