Michael Lissack: A magyar gazdaság borotvaélen táncol

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban van egy besúgótörvény, amely védelmet és díjazást biztosít, besúgónak lenni azonban nagyon rizikós - mondta az [orgio] Vendégszobájában Michael Lissack, akinek nevéhez számos nagy port kavaró pénzügyi visszaélés feltárása fűződik. Lissack beszélt még arról, hogy mi fontosabb számára a karibuk életénél. Arról, hogyan kellett volna megoldani a franciaországi zavargások okozta helyzetet és arról, hogy a magyar gazdaság számára a legkedvezőbb lépés az egykulcsos adó bevezetése lenne.
Vágólapra másolva!

Hogy jutott erre a pályára? [buvarion17_patty)
-
Vezető beosztásban voltam egy befektetési banknál a Wall Streeten. A munkám részét képezte a kormányzati szervekkel való kapcsolattartás. A főnökeim arra kértek, hogy illegális dolgokat csináljak. Négy évig csináltam is ezt, de éjszakánként nem tudtam aludni. Végül eljutottam arra a pontra, amikor a belső feszültséget fel kellett oldani, és felhívtam az FBI-t.

Mi történt a Wall Street-perben pontosan? Mennyire perelte őket? Mi lett a per kimenetele? Miből finanszírozta a pert? [Kowalsky_P]
-
A kormány testőröket biztosított, 85 bankot pereltünk be az Egyesült Államok kormányával, összesen másfél milliárd dollár értékben. 500 milliót sikerült visszaszereznünk 84 banktól, egy bank vétlennek bizonyult. Én ezt a Wall Streeten keresett pénzemből finanszíroztam, és körülbelül 4 millió dollárom ment bele, mielőtt a perek végeredményeképpen kártalanításban részesültem.

Anyagilag nem ment tönkre az évekig tartó perben? [Boateng]
-
Nagyon közel jártam hozzá, 10 évbe telt, mire pénzt kaptam, de jól vagyok, köszönöm.

Hogyan tudta megvédeni magát a per alatt? Nem akarták kicsinálni? [Boateng]
- 3 évig volt FBI-testőröm.

Ön szerint, ha Magyarországon találkoznánk illegális dolgokkal a munkahelyünkön, lenne esélyünk hasonló volumenű nyomozások indítására, mint az az USA-ban történik? [ettej]
-
Az Egyesült Államokban van egy besúgótörvény, amely védelmet és díjazást biztosít a besúgóknak. Ilyen, azt hiszem, nincs Magyarországon. Besúgónak lenni nagyon rizikós, csak egy hülye vállalja be érdemi elismerések nélkül.... Vagy egy újságíró.

Lett valami hatása a pereknek? Másképp működik a Wall Street most? [Boateng]
-
Egy kis ideig a Wall Street másképp működött. De ott nagyon sokaknak az a dolguk, hogy megtalálják a kiskapukat. A Wall Streetnek rövid a memóriája, és a problémák folytatódnak. Jó lett volna hosszú távú hatást elérni.

Mit gondol, Magyarországon miért nincs hagyománya a "whistle blowing"-nak? Hogyan lehetne komoly témákról úgy beszélni, hogy az ellenérdekeltek ne bélyegezzék meg az embert? [Inquisitor999]
-
Amerikában sincsen hagyománya a whistle blowingnak ("leleplezésnek"), és a legtöbb esetben sikertelenek is. Tönkreteszik a családjukat, az életüket, én a ritka kivételek közé tartozom. Ez a műfaj az Erin Brockovich filmnek köszönhetően lett népszerű. A legtöbb amerikai azt gondolja, hogy a whistle blowerek patkányok.

Maga szerint mi irányítja a világot? Gazdasági vagy katonai érdekek? [Kowalsky_P]
-
Az embernek ennie, laknia és dolgoznia kell, ez az, ami a világot irányítja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!