301. Horváth Réka - Amszterdam

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Horváth Réka mesél Amszterdamról.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2007 év végén sokat gondolkodtunk az akkori barátommal, hogy szerencsét kéne próbálni külföldön is. Amszterdam a barátom ötlete volt, hisz ő már járt itt, én még nem. A sors úgy hozta, hogy végül külön is érkeztünk és később a kapcsolatnak is vége lett. Ment mindenki a maga útjára. Az én utam a Hilton Amsterdam Airport Schipholra vezetett. Itt dolgozom immáron hat hónapja, mint house-keeper. Tanulom a nyelvet, a kultúrát, szeretnék tovább fejlődni.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Amszterdam nyüzsgő nagyváros, tele csatornákkal, hajókkal, száguldó biciklikkel és csodálatos színes virágokkal. A tolerancia és a sokszínűség városa. A 750 000-es lakosság mellett minden évben 3,5 millió turista látogat erre. Aki érdekelt a művészetekben, annak mindenképp el kell ide látogatni. Sok a múzeum, érdekes az építészet, sok szabadidős program várja a turistákat, nem beszelve az ünnepekről, ami itt elég sűrűn előfordul. Mindehhez a közlekedés magas szinten színtű, és mindig vannak fejlesztések. Tehát itt nem lesz gond eljutni A-ból B-be, csak az a kérdés, hogy busz, metró, villamos, hajó vagy biciklitaxi. Sajnos az időjárás elég változékony és szeles. Egy órával ezelőtt nyár volt, most szakad az eső.

Mi hiányzik Magyarországról?
A családom, barátaim, állataim, no meg persze a szép nyári időjárás, strandolás.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A biztonságos jólét, meg hogy itt megbecsülik a munkámat.

Milyen az életszínvonal az ittenihez viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Hollandia egy fejlettebb társadalom ezért az életszínvonal magasabb és ettől nyugalmasabb az élet. A sok gyümölcs és zöldség fogyasztása mellett a tengeri levegőnek köszönhetően egészségesebbek is az emberek, annak ellenére, hogy a dohányzás itt is jelentős. A kapcsolatokon belül általában itt a nő viseli a nadrágot, de az általános gondolkodási forma, hogy egyedül élni unalmas.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, egy buszjegy, egy mozijegy, egy sör, egy kávé?
Egy óra parkolás kb. 5 euró (1170 forint). A jegyek Amszterdamban zónás, egy zóna 1,6 euró (374 forint). A mozijegy kb. 10-15 euró (2340-3510 forint) körül, a sör 3 euró (702 forint), a kávé meg 2 euró (468 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
A belvárosban nagyon-nagyon drága és az árához képest kicsi. Két főnek kb. 1500 euró (351 00 forint) vagy több. De a város szélén már jobb és nagyobb apartmanokat is ki lehet venni. Nem ritka itt a háziúrral egy házban lakni. Kevés ember él egyedül, mindenkinek van lakótársa.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Ezt idáig még sosem számoltam. Jut is, marad is. Sokkal több mindent megtehetek itt munka után és ettől boldogabb az életem. Arra azért figyelek, hogy ne szórjam két kézzel a pénzt, meg hogy a lakbér mindig pontosan meg legyen. Nyaralásra gyűjtök csak, hogy haza tudjak látogatni. No meg a hosszú hideg után valami meleg országba.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Részben. Otthon a divatvilágban dolgoztam és itt is kaptam már felkéréseket, de úgy érzem a Hiltonnal komolyabbak a terveim. Majd meglátjuk mit hoz a sors, hisz itt, Amszterdamban nagyon hirtelen változik minden, és nagyon magasról lehet óriásit esni. Persze a talpra állás tempója is hasonló sebességű.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Vidámabb, nyugalmasabb, gondoktól mentesebb.

Mitől tartasz és mi az, amiben reménykedsz?
Igazság szerint már rengeteg komoly akadályon vagyok túl, amióta itt vagyok, hisz nem könnyű egy lánynak egyedül, de reménykedem benne, hogy mások nem hoznak bajt a fejemre és minden álmom valóra váltom.

Mi most a hétköznapi beszédtéma nálatok?
A foci EB volt eddig. Most meg a dohányzási törvény.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Amsterdam Journal: egy balettáncos. Rush Magazine: Színes tulipánok.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Parkba járás, csónakázás, pubok, kávézók, coffeeshopok, vásárlás.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Végtelen. A Leidsepleinen meg a Rembrantpleinen több is van egy helyen.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Ezt még nem tudom pontosan, de el tudom képzelni.

<

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről