A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Vint Cerf

Vágólapra másolva!
Az internet szabadsága
Vágólapra másolva!

Az internet 35 évvel ezelőtti kísérleti stádiumából mára társadalmi, intellektuális, politikai, gazdasági tényezővé vált. Az internet szabadsága lehetővé teszi, hogy új alkalmazások és szolgáltatások jöhessenek létre anélkül, hogy bárkinek engedélyezni kellene őket. Az előadás e szabadság technológiai előfeltételeiről, kulturális, gazdasági következményeiről és a hálózat jövőbeli lehetőségeiről szól.

I. Személyes internettörténet
Az internet elődje, az ARPANET 1969-ben született, az első hálózatra kapcsolt számítógép ma múzeumi tárgy. Harminc év elteltével az internet több százezer hálózat és több millió komputer nagyon összetett, komplex hálózata lett. Az első internetprotokoll kidolgozójának ma az a feladata, hogy ezt a rohamos terjedést még szélesebb körűvé tegye.

II. Az internet gazdasági és társadalmi hatásai
Az információmegosztás új technológiái felszámolják a különbséget információ-előállítók és -felhasználók között, új lehetőségeket teremtenek az oktatásban, új üzleti modelleket hívnak életre.

III. Új technológiák, új szolgáltatások
A technológia fejlődése új internetes szolgáltatások születését teszi lehetővé. Ilyenek például a helymeghatározáson alapuló szolgáltatások vagy a csak nyomtatásban megjelenő információkhoz való hozzáférés segítése. Ezek az újdonságok azonban fontos jogi és kulturális problémákat vetnek fel, melyekre válaszokat kell találnunk. Az egyik legtöbbet vitatott terület a szerzői jog kérdése online környezetben.

IV. Internet alapú eszközök
Már most is több milliárd eszköz jelenik meg az interneten: több, mint ahány ember van a hálózaton. Képkeretek, telefonok, sőt szörfdeszkák is használják az internetet, és a jövő még káprázatosabb lehetőségekkel kecsegtet: például internetes receptek között böngésző hűtőszekrénnyel.

V. Felhasználó központú szolgáltatások
Az interneten a felhasználók veszik át az irányító szerepet, ők határozzák meg, hogy mire való a hálózat. Az ilyen módon fejlődő hálózat a közösségépítés új formáit vagy a tudásátadás korábban elgondolhatatlanul széleskörű és hatékony modelljeit szolgálhatják.

VI. Bolygóközi internet
A Mars-expedíciók során kiderült, hogy az űreszközök kommunikációját is lehet az internetprotokoll szerint szabványosítani. Bolygóközi távlatban azonban új protokollra van szükség. Ha az interplanetáris hálózati protokoll működőképesnek bizonyul, akkor a jövőben a világháló kiléphet a földi szférából.


Tovább

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!