Alonso egy másodpercet adott Kiminek

Vágólapra másolva!
A világbajnoki cím birtokosa, Fernando Alonso majd egy teljes másodpercet vert a mezőnyre az eheti tesztek nyitónapján Valenciában, ahol kilenc csapat tizennégy versenyzővel megkezdte a felkészülést az idei évre.
Vágólapra másolva!

Első alkalommal mérték össze tudásukat az új versenygépek a mai nap megkezdődő tesztprogramon a spanyolországi Valenciában. A jelenlévő kilenc csapat közül csak a Super Aguri és a Williams körözött hibrid modelljével, a többiek már 2007-es autójukkal kezdték meg a munkát.

Alonso világbajnokhoz méltóan 1:12.563-as idejével az élen végzett a McLarennel. A spanyol pilóta majd egy teljes másodpercet adott Kimi Raikkönennek, aki ma már a Ferrari új autójával körözhetett.

A finn versenyző, akinek helyét Alonso vette át a McLarennél, végül a második helyen landolt az F2007-es versenygéppel, miközben márkatársa Luca Badoer a tavalyi autóval egy komolyabb megcsúszást követően csak az utolsó pozícióban végzett. Az olasz versenyző azért sem tudott javítani időeredményén, mert délután három után, mikor kezdett felszáradni a pálya, már nem tudott autóba ülni, ugyanis a 248 F1-es meghibásodott.

Az éjszakai és reggeli esőzéseknek köszönhetően a nap javarészében vizes volt a pálya, ám a versenyzők néhány óra erejéig száraz aszfalton is gyakorolhattak. A nap folyamán összesen 10 alkalommal került elő a piros zászló a különböző kicsúszások miatt, míg a tréninget végül tíz perccel megtoldották, ugyanis Alonso autója az utolsó pillanatokban megállt a pályán, és füst csapott ki a McLaren hátuljából.

A Renault tesztversenyzője, Nelson Piquet a harmadik helyen végzett az R27-tel, mely első alkalommal gördült pályára új festésével. A csapat olasz versenyzője, Giancarlo Fisichella is jelen volt a spanyol ringen, ám csak a nyolcadik pozícióban végzett a másik új versenygéppel.

"Nem volt egyezrű a mai nap, sokat kellett várni, hogy a pálya állapota javuljon" - mondta. "Szinte az egész napot elpocsékoltuk, de az év ezen szakaszában ez könnyen megtörténhet. Azonban biztos vagyok benne, hogy a hét folyamán sokat fejlődünk még, ez csak a kezdet volt."

A Toyota újdonsült tesztpilótája, Frank Montagny remekül teljesített, és a negyedik helyre repítette a TF107-es versenygépet. Csapattársa, Jarno Trulli a hatodik helyen landolt, a BMW Sauber harmadik embere, Sebastian Vettel mögött. A mindössze tizenkilenc esztendős sofőr márkatársa, Nick Heidfeld, akinek be kellett érnie a hetedik pozícióval, sikeresen bejáratta a második F1.07-es kasztnit.

Rubens Barrichello a Honda elmúlt héten bemutatott új autójával körözött, és a kilencedik helyen végzett. Márkatársa, James Rossiter a brackley-i bázisú csapat hibrid modelljével rótta a kilométereket, miközben a Bridgestone új abroncsain dolgozott.

A Williams japán tesztelője, Kazuki Nakajima a Toyota erőforrással szerelt átmeneti autóval körözött, ám három alkalommal is meg kellett állítani miatta az edzést, kétszer mechanikai probléma miatt, egyszer pedig, mikor kicsúszott a pályáról.

Mark Webber egy fehérre festett sisakkal folytatta a Red Bull RB3-as modelljének tesztelését. Az ausztrál sofőr mindössze csak 27 kört teljesített, és több mint három másodpercet kapott az élen befutó Alonsótól.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!