Ecclestone másként pontozna az F1-ben

Vágólapra másolva!
Bernie Ecclestone olyan pontozási rendszert vezetne be 2008-tól, amely garantálja, hogy az adott évben a legtöbb futamot megnyerő pilótát koronázzák világbajnokká.
Vágólapra másolva!

A Forma-1-ben jelenleg is használatos pontozási szisztémát néhány éve vezették be. A korábbi 10-6-4-3-2-1-es leosztást 10-8-6-5-4-3-2-1-re változtatták. Az újítást elsősoran az indokolta, hogy így a kiscsapatok is könnyebben gyűjthetnek egységeket, ám sokak szerint ez a rendszer azért nem jó, mert így a győztes és a második helyezett közt pontok terén nagyon kicsi a különbség.

Bernie Ecclestone is azok táborába tartozik, akik kezdettől fogva ellenezték az új rendszert, de azzal egyetért, hogy a kiscsapatokat is támogatni kell a pontszerzésben. A Forma-1-es guru azt szorgalmazza, hogy 2008-tól ismét módosítsanak a pontozáson.

"Ha a második helyezett nyolc pontot kap, akkor nem tartom igazságosnak, hogy a győztes csak tízzel gazdagodik"- érvelt Ecclestone. "Kezdeményezni fogom, hogy 2008-tól módósítsunk a pontozási rendszeren."

A legkézenfekvőbb megoldás lenne, ha a győztes neve mellé tizenkét pont kerülne, vagy pedig a győzelmeket külön pontokkal jutalmaznák. "A világbajnokságot annak a versenyzőnek kell megnyernie, aki az adott szezonban a legtöbb futamon diadalmaskodni tud"- folytatta az aprótermetű brit.

Nagy kérdés, hogy az újítást támogatják-e majd a csapatok is, de tény, hogy a motorsportban és konkrétan a Forma-1-ben is előfordult már, hogy valaki úgy lett világajnok, hogy a mezőnyben más több futamot nyert nála az adott szezonban.

A száguldó cirkuszban például 1982-ben Kekek Rosberg úgy lett vb-első, hogy a pontversenyben mögötte végző öt pilóta(!) is két-két versenyt nyert, miközben a finn csak Svájcban tudott győzni. Nicky Hayden is úgy lett bajnok tavaly a MotoGP-ben, hogy volt olyan vetélytársa, aki több futamot nyert nála 2006-ban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!