Ecclestone: A McLaren pilótáit nem szankcionálhatják

Vágólapra másolva!
Egyre jobban felduzzad a két élcsapatot, a Ferrarit és a McLarent is érintő kémbotrány, melyet már a Nemzetközi Automobil-szövetség is vizsgál. A Forma-1 mindenható ura, Bernie Ecclestone szerint azonban a pilótáknak nem kell tartaniuk a szankcióktól.
Vágólapra másolva!

A Ferrari állítása szerint egykori technikai igazgatója, Nigel Stepney titkos adatokat juttatott el a mclarenes főmérnöknek, Mike Coughlannak. Az ügyben folyik a nyomozás, és az FIA is ki szeretné bogozni a szálakat.

Nyilvánvalóan az eset nem marad megtorlatlanul a nemzetközi szövetség részéről sem, ám mivel két szakember "magánakciójáról" van szó, ezért vélhetően a McLaren pilótáit nem fenyegeti veszély, legalábbis Bernie Ecclestone így vélekedik.

Habár a McLaren tagadja, hogy felhasználta volna a Ferraritól áprilisban beszerzett adatokat, elvileg mégis hasznot húzhatott belőle az autó fejlesztésénél, így a vb-pontverseny első két helyezettje, Lewis Hamilton és Fernando Alonso nehéz helyzetbe kerülhet, hiszen akár pontlevonással is sújthatnák őket.

"Először is tudnunk kell, hogy milyen információ érkezett a Ferraritól"- kezdte Bernie Ecclestone. "Utána arra kell fényt deríteni, hogy azokat felhasználta-e a csapat, és ha igen, akkor azok milyen területen okoztak teljesítménynövekedést."

"Az FIA belenyúlhat a konstruktőri pontokba, de a pilótákat nem büntetheti ily módon. Egy versenyzőnek az a dolga, hogy beleüljön abba az autóba, amit kap, ő nem tehet az ilyen esetekről"- folytatta a brit guru.

"A legfontosabb viszont az, hogy nem szabad hibáznunk, nagyon alaposnak kell lennünk a vizsgálat során. Egyelőre viszont rengeteg a megválaszolatlan kérdés"- tette még hozzá a brit üzletember.

Az egyik német szaklap már tudni véli azt is, hogy állítólag egy körülbelül 500 oldalas dokumentum cserélt gazdát. A paksaméta tartalmazza az F2007-es adatait, a beállításokat, a versenystratégiát, a teszteredményeket, de a jövőbeni fejlesztési terveket, vagyis rengeteg értékes adatot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!