A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ghána követte Olaszországot a nyolcaddöntőbe

Vágólapra másolva!
A labdarúgó-világbajnokság E csoportjának utolsó fordulójában a torna meglepetéscsapata, Ghána 2-1-re verte az Egyesült Államokat, így a cseheket legyőző olaszok mögött csoportmásodikként bejutott a legjobb tizenhat közé.
Vágólapra másolva!

A csoportkör utolsó fordulójának harmadik játéknapján jutott el oda a labdarúgó-világbajnokság, hogy olyan párhuzamosan futó mérkőzéseket kínáljon, amelyeken az adott csoport mind a négy csapatának reális továbbjutási esélye van.

Az olaszok elleni bravúros - ugyanakkor Mastroeni és Pope kiállítása miatt nagy véráldozatokkal járó - amerikai pontszerzést követően Bruce Arena csapata számára volt egyértelműbb a képlet, hiszen mindenképpen győznie kellett a semleges szemlélő számára a vébé eddigi legkellemesebb meglepetését nyújtó Ghána ellen, a négyszeres Afrika-kupagyőztesnek viszont akár egy pont is elég lehetett az üdvösséghez - igaz ehhez olasz győzelemre lett volna szükség a csoport másik összecsapásán Csehország ellen.

A nagy tétnek megfelelően feszült hangulatban kezdődött a mérkőzés, a túlzott keménykedést Merk játékvezető két gyors sárga lappal igyekezett megfogni. Az első negyedórában nem jutottak kapuközelbe a csapatok, és valódi helyzet a félidő derekán esett ghánai vezető gól előtt sem alakult ki: ahhoz egy kapitális amerikai védelmi hibára volt szükség.

A tengerentúliak egyik legrutinosabb játékosa, az angol Premier League-ben is megfordult csapatkapitány, Claudio Reyna hagyta, hogy Dramani egészen egyszerűen elvegye tőle a labdát, a ghánai csatár pedig köszönte szépen, és az ajándéklabdával meg sem az amerikai kapuig.

Az amerikaiak mellett a cseheket is rosszul érintette Afrika braziljainak vezetése, hiszen ezzel a góllal a pillanatnyi állás szerint Olaszország és Ghána volt a csoport két továbbjutója.

Próbálkoztak az amerikai becsülettel, de mindössze egy valamirevaló helyzetet tudtak összehozni, ezt viszont Donovan nagyon csúnyán elrontotta. A félidő hajrájában érkező egyenlítő gólhoz is egy óriási védelmi hibára volt szükség, ezt Beasley használta ki, meghúzta a bal szélt, pontos beadásából pedig Dempsey óriási gólt rúgott a kapu jobb oldalába.


Éledtek tehát a CONCACAF-zóna győztesének reményei, ezt azonban gyorsan lehűtötte a rendező ország vezető bírója, Marcus Merk, aki Pimpong és Onyewu találkozása után igen könnyű szívvel fújt be egy tizenegyest az afrikai csapat javára. Ezt Appiah magabiztosan értékesítette, így ismét biztosnak tűnt Ghána továbbjutása.


A második félidőben Bruce Arena cserékkel próbálta meg felfrissíteni csapatát, azonban nem járt sikerrel: az amerikaiak meglehetősen egysíkúan daráltak. McBride fejelt ugyan egy kapufát, ezzel azonban el is lőtték az összes puskaporukat a tengerentúliak, Ghána pedig második sikerével végül bebiztosította továbbjutását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!