Ez már trópusi Afrika

Vágólapra másolva!
Kedden tovább tart az afrikai hőség: helyenként a 35 fokot is meghaladja a hőmérséklet, de éjjel is alig enyhül. Dél körül csak a legszükségesebb esetben tartózkodjunk a napon, gondoskodjunk folyamatosan a folyadék-utánpótlásról. Péntekig kell még kibírni, akkor várhatóan felfrissül időjárásunk. Jelenleg a másodfokú (készültségi) hőriasztás van érvényben, de helyenként a harmadfokú (legmagasabb) hőségriadó elrendelésére is sor kerülhet.
Vágólapra másolva!

Hűvös időjárással találkozhatunk a Brit-szigeteken, az Északi-tenger partvidékén valamint Skandináviában. A kontinens középső vidékén és a Földközi-tenger medencéjében tombol a nyár. A hőmérséklet sokfelé eléri a 35 fokot, de az öngyulladásos erdő- és bozóttüzekkel egyre inkább veszélyeztetett Olaszországban és Korzikán a 40 fokos hőség sem ritka. Az Alpokban és az Északi-Kárpátokban kialakuló heves zivatarok felhőfilmjeinken is jól láthatóak.

A rendkívüli hőség mellett ezekben a napokban nagyon figyeljünk az UV-sugárzás veszélyire is: nagyon magas, helyenként extrém szintű az UV-sugárzás!

Sokaknak már biztosan a könyökén jön ki, de érdemes újra elolvasni a napozás alapszabályait, tájékozódni arról, mire kell vigyázni a naptejek használatakor, hogyan kell öltözködni napsütésben. S mindezt azért, hogy elkerülje az egyik legrosszabb indulatú rákbetegség, a melanoma kialakulását.

Kedden a meleg nyári éjszakát követően az erős napsütésben gyorsan forrósodik a levegő. Délután kevés gomolyfelhő átmenetileg megjelenik az égen, de legfeljebb a nyugati és északi határszélen fordulhat elő néhol frissítő zápor. A jellemző maximum hőmérséklet 34 fok körül alakul, de helyenként akár ennél is nagyobb lesz a hőség.

Hosszabb ideig csak a vízpartokon lehet kibírni a kánikulát. Gondoskodjunk a megfelelő folyadék-utánpótlásról. Az UV-sugárzás 11 és 15 óra között továbbra is igen erős, megfelelő öltözékkel és napolajakkal védjük testünket a káros hatásoktól. A szerves anyagok bomlása felgyorsul, az élelmiszerek megfelelő hűtése, a higiéniai szabályok betartása nagyon fontos. Megszaporodhatnak a gyomorrontásos panaszok, nő az ételmérgezések veszélye. A felforrósodott autókat indulás előtt szellőztessük. A közlekedésben az erős napsugárzás zavarhatja a látást, a bágyadtság miatt pedig a reflexidő növekszik.

Tavaink hőmérséklete 25-28 fok, de még a folyóvizek is 21-24 fokra melegedtek. Ennek ellenére felhevült testtel senki ne ugorjon be a vízbe!

Szerdán és csütörtökön is folytatódik a hőség, legfeljebb az északi tájakon vagy a nyugati határszélen alakulhat ki frissítő zápor, zivatar.

Péntektől azonban felfrissülés következik, ami csupán annyit jelent, hogy a hőmérsékletek az átlagos, 25-26 fokos nyári értékekhez térnek vissza. A lehűléssel kissé változékonyabbá is válik az időjárás, gyakoribbak lesznek a záporok, zivatarok.

A késői cseresznye, a ribizli és a málna a legtöbb helyen a héten fejezi be az érést. A kapásnövények általában locsolásra szorulnak, ugyanúgy a zöld pázsit és a kerti virágok.

Szinte már az egész országban teljesültek a másodfokú hőségriasztás kritériumai, melyek akkor állnak be, ha adott helyen 3 egymást követő napon 25 fok fölé emelkedik a napi átlaghőmérséklet, vagy ha egy napon eléri a 27 fokot. Az előbbi feltétel szinte országosan teljesül, sokfelé már a második is.

A harmadfokú hőségriadót akkor rendeli el az ÁNTSZ, ha 3 egymásutáni napon 27 fok feletti az átlaghőmérséklet (vagy ez várható). A következő napokban országszerte sok helyen számíthatunk egy-két napra a 27 fokos feltétel teljesülésére, de az kérdéses, hogy egy adott városban mindez egybefüggően teljesül-e 3 összefüggő napra. Az valószínű, hogy Budapest belváros betonrengetegében meglesznek ezek az értékek, de a hőriadót nem kerületenként rendelik el.

Természetesen ezek a számok egy kicsit elfedik a lényeget, ugyanis nem tizedfokokon és 1-1 napi minimális hullámzáson múlik az, hogy mennyire visel meg bennünket a hőség. Az biztos, hogy országszerte igen nagy próbatételnek leszünk kitéve péntekig, amikor jelentősebb enyhülés várható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!