Trópusi idő marad egész hétre

Vágólapra másolva!
Kedden, sőt egész héten folytatódik az időjárás trópusi jellege. Délelőtt több órára kisüt a nap, de délután a tornyosuló gomolyfelhőkből elszórtan ismét kialakulhatnak nyári záporok, zivatarok, helyenként viharok. 30, 34 fok között tetőzik a hőmérséklet. A fülledt melegben az egyre növekvő kialvatlanság miatt teljesítő-képességünk alacsony szintű, reflexeink lassúak, könnyen lép fel dekoncentráltság.
Vágólapra másolva!

Szinte egész Európában nyári időjárás honol. Csupán messze északon, a 63. szélességi körön túl találkozhatunk hűvös légtömegekkel. A kontinens legnagyobb részén szárazsággal jár együtt a meleg, de az Alpok és a Kárpátok vidékén, az Adria környékén valamint a Baltikumtól keletre heves nyári záporok, zivatarok frissítik a levegőt, vagy okoznak nagyobb gondokat. Továbbra is Spanyolországban a legnagyobb a forróság, néhol a 40 fokot is eléri a hőmérséklet.

Marad még az instabilitás - helyi viharok

Kedden egy kicsit stabilabb lesz a légkör a hétfőinél, a kismértékű rendezett feláramlás is megszűnik, de a hőmérsékleti rétegződés alapján még továbbra is instabilnak tekinthető. Ezért főként délután helyi záporok, néhol újabb heves zivatarok kialakulására készülhetünk. Tekintsék meg a hétfői vihar pusztításáról készült képgalériánkat. A zivatar által érintett területeken csak átmeneti az enyhülés, az ország túlnyomó részén folytatódik a rendkívüli kánikula.

Európa szerte súlyos gondokat okoz a rendkívüli hőség, már ivóz- és energiaellátási gondok is jelentkeznek.

Emlékezetes, hogy a 2003-as hasonló hőhullámban tízezrekre rúgott a halálesetek száma Európában, mindenekelőtt Franciaországban. Fontos lenne, hogy a társadalom minél felkészültebb lehessen erre a rendkívüli helyzetre hazánkban is.

Részletes időjárás

Kedden tovább tart a fülledt, meleg idő. A többórás napsütést követően gomolyfelhők tornyosulnak, és elszórtan fordul elő nyári zápor, heves zivatar. A nyugati megyékben kissé megélénkül az északi szél, zivatarok környezetében pedig átmeneti viharos széllökések is kialakulhatnak. A hőmérséklet csúcsértéke 30, 34 fok között alakul.

A meleg hajnalok, párás, trópusi időjárás igen megterhelő szervezetünk számára. A folyamatos alvástalanság egyre nagyobb kimerülést okoz, tovább növeli a dekoncentráltságot. A tompa reflexek különösen a közlekedésben okoznak gondokat, de általában romlik a munkavégző-képességünk. Az állandó folyadék utánpótlásról gondoskodni kell, érdemes napközben többször tusolni. Az UV-sugárzás 13 óra körül helyenként erős. A közlekedésben a helyenként gyorsan kialakuló zivatarokra, és a vele járó intenzív csapadékokra és átmeneti viharos széllökésekre kell odafigyelnünk. Természetes vizeink hőmérséklete 23-27 fok között alakul.

Szerdán is kánikulában lesz részünk, kissé csökken a páratartalom. A csendes hajnalt követően a többórás napsütésben rohamosan melegszik a levegő. Délután időnként gomolyfelhők jelennek meg az égen, néhol egy-egy nyári zápor, zivatar kialakulhat. Általában mérsékelt lesz az északkeleti szél. A hőmérséklet eléri a 31, 34 fokot.

Csütörtökön folytatódik a hőség. A többórás napsütést időnként tornyosuló gomolyfelhők zavarják, és elszórtan alakul ki zápor, néhol heves zivatar. A szél általában mérsékelt marad, de zivatarok közelében rövid ideig viharos széllökések is kialakulhatnak. 32, 35 fokra melegszik a levegő.

Pénteken kevés felhőre, általában napsütésre számíthatunk. Csak elvétve, inkább a nyugati határszélen alakul ki délután frissítő zápor, zivatar. Mérsékelt marad a szél. 32, 36 fokra melegszik a levegő.

A hét végén forróságra van kilátás. Szombaton helyenként a 35 fokot is meghaladja a hőmérséklet. Szombat délután nyugaton, vasárnap inkább északon és keleten lehet frissítő záporokra, zivatarokra számítani.

(ICI Interaktív Meteorológia)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről