Nyárias idő a hétvégére

Vágólapra másolva!
Csütörtökön lehangoló, őszi idővel búcsúzik a nyár. A csapadék és a szél miatt a ténylegesnél is hűvösebbet érezünk, kabát nélkül nem érdemes útnak indulni. A viharos széllökések a közlekedésben is gondokat okozhatnak. Délután nyugat felől már csökken a felhőzet. Szeptember első napjaiban gyors javulásra számíthatunk. A hétvégén már nyári jellege lesz az időjárásnak, sokfelé 25 fok fölé melegszik a levegő, bár nem lesz zavartalan a napsütés.
Vágólapra másolva!

A Kárpát-medencétől a kontinens északi határáig húzódik az a viszonylag vékony frontzóna, melynek mentén bőséges esők fordulnak elő. Nyugat-Európában egy anticiklon épült fel, területén a napsütés van túlsúlyban. A Földközi-tenger középső medencéjében az átlagosnál néhány fokkal hűvösebb az idő, Ibéria déli területein azonban helyenként a 40 fokot is eléri a hőmérséklet.

Markáns hideghullám

Méltó befejezése ennek a rendkívüli nyárnak az erős hideghullám. Csütörtökön sokfelé több, mint 10 fokkal marad el a nappali hőmérséklet az átlagostól. Érdekessége a dolognak, hogy éppen szeptember elsejével kezdődik egy viszonylag gyors, dinamikus melegedés.

Részletes időjárás

Csütörtökön eleinte országszerte borult lesz az ég, és elsősorban a keleti megyékben számíthatunk ismétlődő esőre, záporra. Később nyugat felől megkezdődik a felhőzet felszakadozása, főként a Dunántúlon bukkan elő a nap. Erős, viharos lesz az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke általában 20 fok alatt marad, a Tiszántúlon helyenként a 15 fokot sem éri el.

A borongós időben kedélyállapotunk romlik. A levertség, melankólia gyengíti szervezetünk ellenálló-képességét. Ilyenkor fontos napunkat pontosan megtervezni, beprogramozni, és akkor a depressziós tüneteket elkerülhetjük. Öltözzünk ősziesen, kabátra mindenképpen szükségünk van, hiszen az alacsony hőmérsékletek mellett a szél is tovább csökkenti hőérzetünket. Vízálló legyen a kabátunk lehetőleg kapucnival, az erős szél ugyanis az esernyőt kifordíthatja. A közlekedésben az időnkénti viharos széllökések okozhatnak gondokat.

Pénteken keleten reggel még előfordulhat eső, máshol többórás napsütésben lesz részünk. Gyönyörű kora őszi hangulata lesz az időjárásnak. Az eleinte élénk északnyugati szél fokozatosan mérséklődik. Országszerte 20 fok felett tetőzik a hőmérséklet.

Szombaton a hűvös hajnalt követően több órára kisüt a nap. Később északon gomolyfelhők tornyosulnak, és ott akár rövid zápor, zivatar is kialakulhat. A mérsékelt szélben 25 fok körül tetőzik a hőmérséklet.

Vasárnap nyáriasan meleg idő várható délelőtt sok napsütéssel, később északon elszórt záporral, zivatarral.

(ICI Interaktív Meteorológia)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!