Vágólapra másolva!
Spanyolország évről évre népszerűbb a magyar turisták körében, amit jól mutat, hogy minden eddiginél több charterjárat indul valamelyik híres üdülőhelyre. A legjobb helyeket összesítő írásunkban elsőként két kedvelt szigetet, Mallorcát és Tenerifét mutatjuk be olvasóinknak. 
Vágólapra másolva!

Mallorca - Ellentétek vonzásában

Mallorcát, vagy ahogy a spanyolok mondják a kis sziklát, leginkább az ellentétek jellemzik. Ilyen éles ellentétpár például, az, hogy a zsúfolt tengerparti szakaszok mellet megtalálhatók a magányos öblök is. Ugyanerre példa a luxusjachtok kapitányai és legelőkön bandukoló birkapásztorok, vagy a modern építészeti megoldások és a gótikus műemlékek lenyűgöző szimbiózisa. Mallorcán egyébként jól megférnek egymással az egyszerű napfényturizmus kispénzű hódolói és a minden fényűzést felvonultató luxusnyaralók tömegei.

Látnivalók városban és vidéken

A sziget kisebb nagyobb hegycsúcsai közül szinte mindet bejárhatjuk, de talán a legérdemesebb a Formentor, a Mola, a Punta Malgrat, a Salinas felé venni az utunkat.

Akik felfedeznék a nyüzsgő partszakaszok mellett a rejtett, csöndes öblöket azok a sziget keleti része felé induljanak. A sziget kivéve az északi területeket többnyire sík, de a táj itt-ott dimbes-dombossá alakul. A dombcsúcsok, vagy ahogyan a helyiek mondják "puigs"-ok gyakran hegyesek, ezért különleges látvánnyal ajándékozzák meg az utazókat.

Az egyetlen nagyobb hegyvonulatán a Bec De Ferrulx-on, illetve annak is a gyomrában található az Artal barlang, amelynek egyenes folyosói a tengerszint alatt húzódnak.

A 4-500 méteres lejtőkön teraszos földművelés folytatnak a helyiek, akik főképpen olaj, mandula, eperfa és szőlőtermesztéssel foglalkoznak. A beszámolók szerint nem érdemes kihagyni a buja növényzetéről és bőségesen termő narancsligeteiről híres Valldemosa és Soller völgyeket.

Egyes utazók szerint a mindennapi életét amúgy is csak vidéken lehet igazán megtapasztalni, és erre az egyik legjobb program a tengerparti só főzés, de ugyanilyen érdekes lehet a papírmerítés, vagy a házi selyemszövés kipróbálása.

Palma de Mallorca, a főváros főleg építészeti látnivalókban gazdag. A Katedrálist, az Egyháztörténeti Múzeumot, az óvárosban található Calatrava labirintust mind a legjobb és legérdekesebb látnivalók közé sorolják.

Repülőjegy

A Baleár-szigetek legnagyobbikára a legolcsóbban már 45 ezer forint plusz 33 ezer forint illeték áron eljuthatunk közvetlen járattal. Ha valaki fiskális okokból Bécsből indulna, ne tegye, mert ebben az esetben nem tud spórolni. Mallorcára bécsi indulással 44 ezer forint plusz 36 ezer forint illeték áron juthat el. Járatok a hét több napján is indulnak.

Közlekedés

A Belaria komp és hajótársaság kétféle járattal és ennek megfelelő flottával közlekedik a szigetek és a szárazföld között. A járatokat és a menetrendet nagy körültekintéssel állították össze, ezért mindig mindenki játszi könnyedséggel juthat el a célállomásához.

Általános szabály a többi hajótársaságnál is, hogy amennyiben betegnek, gyengének érezzük magunkat, fennáll a veszélye a tengeri betegség kialakulásának. Ha törött végtaggal, vagy sérüléssel, esetleg kerekesszékben utaznánk, beszállást követően foglaljunk helyet a központi váróban (Lobby), ahol tájékoztatni fognak a speciális biztonsági előírásokról.

Városnéző turistabuszok minden 20 percben indulnak egészen este nyolcig, és 16 látványosságot ismerhetünk meg másfél óra alatt. Az ár pedig mindössze 13 Euró. Érdekes közlekedési eszköz még a nosztalgia vonathoz hasonló vasúti járat, amit Sóller néven keressünk.

Szállás

Az egyik legbájosabb négycsillagos szállodában még akkor érdemes megpihenni, ha az valójában 24 kilométerre van a várostól, ugyanis pont ez a lényege. A Petit Hotel Cas Comte szállónak csupán nyolc szobája van, ezért biztos, hogy nem kell gyerekzsivajtól, vagy dorbézoló nyaralóktól tartanunk.

A szállás tulajdonképpen egy vidéki nemesi kúria Lloreta faluban a sziget északi részén, amelynek szinte valamennyi szeglete még mindig eredeti állapotában van. Narancs és pasztellszínű szobákban a terméskővel borított falak biztosítják a kellemes hűvöst, a mennyezeten végighúzódó eredeti keresztgerendák pedig a késő lovagkort idézik.

Akinek sok pénzt megér a nyugalom, az igényes környezet, annak érdemes ezt a szállást választania. Aki viszont jobban szereti a nyüzsgést, a szervezett városnézést valójában 100 ezer forint/fő áron hét éjszakával már tervezheti is a mallorcai nyaralást.

Tenerife - Az örök tavasz birodalma

Tenerife gyakran hallott/olvasott név az utazási irodák kínálatában. Az elmúlt években egyre többen utazunk a Kanári-szigetekre és mára talán a turisták is sokkal tudatosabbak, és felkészültebbek, mint korábban. Összeállításunkból még sikerülhet plusz információkat is szerezni árakról, szokásokról.

Tenerife a Kanári szigetek hét szigetecskéjének tagja, Afrika, pontosabban Marokkó partjaitól 125-200 km-re az Atlanti-óceán "közepén".

Valamennyi sziget (Gomera, La Palma, Lanzarote, Hierro, Fuerteventura, Gran Canaria, Tenerife) az Atlanti-óceán és az afrikai kontinens talapzatának ütközésénél keletkezett, így erős vulkanikus múltra tekinthetnek vissza. Tenerifén található Pico de Teide tűzhányó valamikor 1790-es évek végén tört ki utoljára. A mérések szerinti 3718 méteres csúcsa Spanyolország legmagasabb pontja, amely állandó iránymutató és biztos pont a tengerészek számára is. A kitörésekből visszamaradt vulkanikus talaj, és az éghajlat különösen kedvez a szőlőtermesztésnek, így Kanári-szigeteken több ültetvény is burjánzik. Tenerife-ét San Fransiscóhoz hasonlóan az örök tavasz városának is hívják.

Tenerife partjainak hosszúságához képest kevés homokos szakaszt találunk itt. Ezeken a részeken szabadstrandokat alakítottak ki, melyek bármikor igénybe vehetőek. A felállított napágyak és napernyők darabjáért viszont 3-4 Eurót kell fizetni, függetlenül attól, hogy mennyi időre kívánjuk bérelni.

Szállás

Los Cristianos ideális hely, ha apartmant akarunk bérelni. A parthoz közeli házakban egy 1 hálószobás négyfős apartman 58 Euró / nap, 2 hálószobás két fürdőszobás apartman Euró / nap áron mozognak. Catalonia Oro Nero egy másik javasolt háromcsillagos szálláshely, az Americas de Arona strandon, ahol már 16 ezer forintért megszállhatunk.

Repülőjegy

Budapesti indulással 80-150 ezer forint plusz 30-50 ezer forint illeték összegért juthatunk el. Egyes esetekben, dátumtól függően bécsi indulással, valamivel olcsóbban megúszhatjuk az utat. Szintén olcsóbb megoldás, ha csomagot foglalunk, azaz a repülőjegy mellé szállást is kérünk.

Közlekedés, látnivalók

A legújabb tenerifei program az autós kirándulás, amely családiasabb hangulatú kötetlenebb barangolás, előnye, hogy a csoport vezetője magyarul beszél, ismeri a járást, és rengeteg időt spórolunk meg, amit egyébként térképbogarászással töltenénk. A kirándulás általában reggel 9 órakor kezdődik és 18 óra körül ér véget, de természetesen figyelembe vesznek egyedi igényeket is. Az autós kirándulás ára: 85 Euró. A kirándulás mindig a vendégek által bérelt és vezetett autóval történik.

A programok között érdekes lehet a buszos szigetkirándulás is, vagy a középkori lovagi torna illetve az Octopus vízi paradicsom. Ez utóbbiba egy ingyenes busz egészen a vidámpark bejáratáig szállítja a turistákat, ahol hatalmas csúszdák, és delfin show várja őket.

A Las Aguilas Parkhoz szintén ingyenes busz szállítja az érdeklődőket, a hét minden napján több alkalommal. Az igazi őserdőre emlékeztető parkban a buja növényzet és a hatalmas fák között szabadon élő állatok veszik körül a látogatót. Madárles, krokodiletetés, vagy játék majmokkal általában a gyerekek kedvencei, de a felnőttek is kiélhetik magukat egy erő és bátorságpróba erejéig, a kötél és nyári bob pályán.

Fiatalok és idősebbek egyaránt látogatják a Pasion Espanola elnevezésű fergeteges spanyol flamenco táncestet, ami szintén nagyszerű programnak bizonyul.

Árak

Három perces magyarországi telefonbeszélgetés érmés telefonfülkéből: 1,00 Euró
Baleset esetén mentőautós szállítás: 60 Euró
Orvosi kiszállás: 80-100 Euró
Mozijegy: 6 Euró
Aszpirin: 2,70 Euró
1 kg. alma 0,74 Euró
Sör: 0,65-1,00 Euró

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről