A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kislexikon

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

determinisztikus rendszer
Olyan rendszer, amelynek a sorsa meghatározott, jövőbeli állapota megjósolható.

eloszlás
Statisztikai sokaságban előforduló lehetséges értékek a gyakoriságukkal együtt.

fázisátmenet
Halmazállapot-változás, pl. gáznemű-folyékony, folyékony-szilárd átmenet. Fázisátmenet során a két különböző halmazállapot (fázis) egymás mellett van jelen.

kritikus hőmérséklet
Fázisátmenet során azt a hőmérsékletet tekintjük kritikusnak, amelynél a két különböző halmazállapot (fázis) egymás mellett, egyensúlyban tud létezni. Például a víz-jég fázisátmenet esetében légköri nyomáson a kritikus hőmérséklet 0 °C.

makroszkopikus
Nagy léptékű.

mikroszkopikus
Kis léptékű.

nagy számok törvénye
A valószínűségszámítás legfontosabb törvénye, amely szerint ha egy véletlen esemény bekövetkezésére elegendően nagy számú kísérletet végzünk, és kiszámítjuk a bekövetkezések számának és a teljes kísérlethossznak az arányát, akkor ez az arány "közel" lesz egy számhoz, mégpedig a véletlen esemény valószínűségéhez.

perkoláció
A szivárgás (átszivárgás) jelensége. Az angol percolator (kávéfőző) szóból ered. A fizikusok által vizsgált alapprobléma eredetére utal: arra a kérdésre, hogy vajon képes-e a forró víz a kávészemcséken keresztül a kávéőrlemény rétegén átszivárogni.

statisztikus fizika
A modern fizika egy dinamikusan fejlődő ága, mely a sok egyforma, egymással kölcsönható elemi részecskékből felépülő sokaság globális viselkedésével foglalkozik.

sztochasztikus
Olyan valószínűségi alapon tárgyalható jelenségek, amelyek tendenciákat, statisztikai összefüggéseket mutatnak.

véletlen bolyongás
Valószínűségelméleti problémakör, mely segítségével sok fizikai, kémiai, informatikai, társadalmi stb. jelenség modellezhető. A véletlen bolyongás során az egymás után következő lépések irányát véletlenszerűség jellemzi.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!