Ha a Wagner elhúzza a nótádat...

George Spöttle 888 borító
Vágólapra másolva!
Georg Spöttle írása a 888-on!
Vágólapra másolva!

Igaz nem a Lohengrint játszák és a Walkürök helyett volt szpecnaz különítményesek adják meg a hangot. A világ legnagyobb magánhadseregévé fejlődött „Gruppa Wagnera" már jó ideje napi szinten hallat magáról az orosz-ukrán fronton, ráadásul az első vonalban. Ám nemcsak a harcokban jeleskedtek, hanem ők gyűjtik be az ukrán hősi halottakat és adják át őket ellenségeiknek, hogy méltósággal örök nyugalomra tudják helyezni őket.

Jevgenyij Prigozsin, orosz milliárdos, a Wagner-csoport alapítója és tulajdonosa ott van a frontvonalon „zenészeivel" és a napokban még Zelenszkij is kihívta egy légi párbajra. „Én egy MIG 29-est repülök, találkozzunk fent az égen és rendezzük le az ügyünket. Ha tökös vagy jössz." Üzente Prigozsin a vadászgépe katapultüléséből az ukrán elnöknek. Mint sejthetitek Zelenszkij nem fogadta el a kihívást. Prigozsin sokszor nyíltan kritizálja az orosz vezérkart és a honvédelmi minisztériumot inkompetencia miatt és a kialakult lőszerhiányt is a tárca szemére veti. Ez történik most is. A Wagner már uralja Bahmut keleti felét, ám lőszerhiány miatt megtorpant az offenzíva és Prigozsin attól tart, hogy az ukránok áttörhetnek az orosz vonalakon.

Nézzük meg, ki is Jevgenyij Prigozsin aki létrehozta a világ legnagyobb magánhadseregét? Egy német tényfeltáró cikk szerint, amely az ARD weboldalán látott napvilágot, nem véletlen, hogy a Wagner börtönökből is toboroz, mivel a 62 éves Prigozsin kiismeri magát a rácsok világában. Állítólag még a Szovjetunióban 9 évet ült börtönben rablásért és csalásért.

Szabadulása után Szent Péterváron egy jólmenő, elegáns éttermet nyitott, amely vendégei közt megfordult Vlagyimir Putyin és olyan külföldi kormányfők is mint George W. Bush az USA egykori elnöke. Prigozsin összebarátkozott Putyin elnökkel és nemsokára komoly catering vállalkozása is lett, a Concord Group, mivel megbízták állami vállalatok és iskolák étkeztetésével. Hamarosan az orosz hadsereg élelmezéséért is a cég lett felelős.

Prigozsin régebben a háttérben mozgott. Sokan feltételezik, hogy egy titkos internetes céget is működtetetett, amely irányított hírekkel és „trollkodással" manipulálta a nemzetközi közvéleményt politikai kérdésekben és választásokban. A Wagner csoportról először 2014-ben lehetett hallani és már akkor több újságíró Prigozsinhez kötötte, ám az üzletember akkor tagadta, hogy ő állna a magánhadsereg mögött, sőt több újságírót fel is jelentett álhír terjesztése miatt. A Wagner „zenészei" 2014-ben, a Krím-félsziget elfoglalásakor már aktív szerepet játszottak. A remekül felszerelt, fekete egyenruhás, rangjelzést nem viselő specialisták beszivárogtak a Krímbe, lefegyverezték az urán erőket és elfoglalták a félszigetet, amelyet még Nyikita Hruscsov részegen Ukrajnának ajándékozott.

A Wagner-csoport később megjelent afrikai országokban is például Maliban, Kongóban majd Szíriában az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcban is bizonyított az Orosz Föderáció hadserege mellett. Állítólag volt egy összecsapás a Wagner-csoport és egy amerikai különleges alakulat között, ám erről sem a Fehérház sem a Kreml nem igazán akart nyilatkozni. Ilyen incidens legutoljára a vietnámi háborúban történt.

Egyes hírek szerint a Wagner a katonai segítségért cserébe bányászati jogokat kért pár afrikai államtól, olyan ásványi kincsekre, amelyek Oroszországnak fontosak.

A jól felszerelt magánhadsereg tankokkal, vadászgépekkel és harcihelikopterekkel is rendelkezik. Amikor 2014-től az ukránok egyre hevesebben támadták a Donbaszt, megjelent Luganszkban és Donyeckben, a hadszíntéren a Wagner-csoport is. Prigozsin a haza oszlopainak nevezte a Wagner harcosait.

Miután egy évvel ezelőtt elkezdődött a különleges hadművelet a Donyecki-és Luganszki Népköztársaságok felszabadítására a Wagner is szinte azonnal részt vett a harcokban. Az, hogy mennyire függ a Wagner-csoprt az orosz védelmi minisztériumtól nem nyilvános. Az amerikai védelmi tárca szerint a Wagner harci cselekményei havi 100 millió dollárba kerülnek a Kremlnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!