Újra bevetésen a klímakretének, ezúttal a Négy folyó szökőkútját mocskolták be

ROME, Italy—Climate activists have just poured black dye in Bernini’s priceless “Fountain of the Four Rivers” in Piazza Navona.

888
Klímaaktivisták
Vágólapra másolva!
Ezek megőrültek.
Vágólapra másolva!

Klímaaktivisták szombaton fekete folyadékot öntöttek a bernini Négy folyó szökőkútjának vizébe. A négy ökovandál az Utolsó generáció nevű riogató csoporthoz tartoznak és a fekete folyadék, amellyel a barokk remekművet elcsúfították, hígított faszénből állt.

– állt a feliraton, amelyet az egyik martalóc vitt magával.

– mondta Roberto Gualtieri, Róma polgármestere, hozzátette:

A bernini-kút rongálásának négy elkövetőjét letartóztatták. Az olasz ACEA közüzemi vállalat közbelépésének hála a szakemberek eltávolították a szennyező anyagot, mielőtt azok kitörölhetetlenül bemocskolhatták volna a szökőkút márványát.

– mondta Gualtieri, megjegyezve, hogy ha a fekete folyadék eljutott volna az emlékmű porózusabb részeire, a nyomok helyrehozhatatlan károkat okozhattak volna.

– jelentette ki.

Nem ez volt az első alkalom, amikor híres, felbecsülhetetlen műemlékek ellen fordultak a klímaaktivisták.

A Extinction Rebellion nevezetű radikális környezetvédő szervezet két aktivistája egy alkalommal Pablo Picasso Mészárlás Koreában című festmény üvegburkolatához ragasztotta magát. A londoni Nemzeti Galériában két megvadult aktivista paradicsomlevest öntött Vincent Van Gogh Napraforgók című világhírű alkotására. Németországban pedig egy tüntetőpáros krumplipürével öntötte le Claude Monet Kazlak című festményét, mielőtt a falhoz ragasztották magukat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről