Amy Winehouse londoni szobra után Anne Frank amszterdami emlékművét rongálták meg

US-HOLOCAUST MEMORIAL MUSUEM
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Vörös színű Gáza felirattal csúfították el Anne Frank amszterdami szobrát. A bergen-belseni koncentrációs táborban meghalt hollandiai zsidó lány a halála után kiadott naplója révén vált világhírűvé, ám úgy látszik a napi politika felülírta a tiszteletet. A holland politikusok egyöntetűen elítélték a rongálást.
Vágólapra másolva!

Stijn Nijssen amszterdami tanácsos az X-közösségi portálon közzétett bejegyzésében kijelentette: „Szégyenletes, hogy valaki ilyen módon próbálja felhívni a figyelmet a palesztinok ügyére.”

Ez a fiatal lány, aki alig tizenhat évesen egy náci haláltáborban veszítette az életét, a legmostohább körülmények között is fennmaradó és megőrzendő emberségre és szelídségre emlékezteti az utókort. Hogyan lehet Anne Frank emlékét ilyen barbár módon megszentségteleníteni”

– írta az Instagramon Femke Halsema, Amszterdam polgármestere, és szégyennek nevezte az emlékmű összefirkálását, és felszólította a lehetséges tanúkat, hogy jelentkezzenek.

A magas, vörös gránit téglalap alapra helyezett bronzszobor Anne Franknak és a holokauszt során meghalt több ezer hollandiai zsidó áldozatnak állít emléket. A 2009 júliusában felavatott szobrot Jet Schepp készítette.

Néhai Anne Frank a szüleivel és nővérével élt az amszterdami Merwede tér közelében, miután 1938-ban a náci Németországból a holland városba költöztek. A Frank család Hollandia 1940-es német megszállását követően kénytelen volt bujkálni a zsidóüldözések miatt. Egy könyvespolc mögé rejtett szobában húzták meg magukat abban az épületben, ahol Anne apja, Otto Frank dolgozott. A kislány 13. születésnapjára kapott naplóját 1940. augusztus elsejéig vezette, amelyben családjáról, barátairól, érzéseiről, azaz életéről írt. A család rejtekét azonban elárulták és koncentrációs táborba küldték őket. A háborút és a megpróbáltatásokat csak a családfő élte túl.

A holland nagyvárosban történt vandalizmus arra is felhívja a figyelmet, hogy a tavaly októberben, a Hamász által Izrael ellen indított terrortámadás, és az arra adott válasz nyomán Európában és szerte a világban, elszaporodtak a zsidósághoz és a hozzájuk köthető emlékművek ellen indított támadások.

A világhírű londoni születésű énekesnő, Amy Winehouse Camden Townba felállított szobrára néhány hónapja például palesztin zászlócskát ragasztottak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről