A BBC a takarékosság jegyében kirúg száz embert, de 80 millió fontot költ a sokszínűség és a befogadás ösztönzésére

Vágólapra másolva!
A BBC megerősítette a brit médiában régóta terjengő szóbeszédet, miszerint több mint 100 munkahely megszüntetését tervezi a közeljövőben. A Mail Online ironikusan megjegyezte, hogy ennek ellenére a közelmúltban több tízmillió fontot költött a közszolgálati médiaóriás a sokszínűség fejlesztésére. A cég több, mint 22 ezer alkalmazottat foglalkoztat és 2022-ben 5,3 milliárd fontból gazdálkodhatott.
Vágólapra másolva!

A médiaóriás veszteségei folyamatosan nőnek, és a jövőbeli finanszírozás bizonytalansága miatt kényszerül erre a lépésre. Ennek némileg ellentmond az a tény, hogy a nagy takarékossági intézkedések nem érintik az ún. „kreatív sokszínűséget biztosító projekteket”, hiszen ezekbe évente mintegy 80 millió fontot fektetnek, és 5 százalékkal növelik a produkciós csapatok létszámát.

A National Union of Journalists (NUJ), a brit újságírók szakszervezetének vezetői bírálták a műsorszolgáltatót, miután az év elején már több száz munkahely szűnt meg a BBC helyi szerkesztőségeiben, a további megszorítások jönnek.

A fájdalmas leépítések, a nadrágszíj meghúzása még inkább kiüresítik a helyi és regionális hírszolgáltatást”

– nyilatkozta Michelle Stanistreet, a NUJ főtitkára a The Telegraphnak.

Tim Davie, a BBC főigazgatója júliusban kijelentette, hogy a nemzeti műsorszolgáltató további 200 millió fontot szeretne megtakarítani. 2026 márciusáig összesen 500 fős létszámcsökkentés valósul meg, amelyek segítségével - a vezérkar szerint – kilábalhat a BBC a nehéz pénzügyi helyzetből.

A nehézségek miatt a BBC minden részlegének takarékoskodnia kell. Júliusban azt a cél tűztük ki, hogy 2026 márciusára a BBC közszolgálati műsoraiban szereplők számát ötszázzal redukáljuk. Arra törekszünk, hogy a megtakarításokat a jelentősebb szolgáltatások megszüntetése, jelentős változtatása nélkül hajtsuk végre. A BBC helyi rádióadásait nem érintik a módosítások és takarékossági intézkedések”

– mondta a BBC szóvivője.

A tervek részeként jövőre a szerkesztői és produkciós csapatokban 115 állás szűnik meg, és további elbocsátások várhatóak a részleg üzemeltetési osztályain.

A sokszínű médiáért létrehozott Sir Lenny Henry központ nemrégiben végzett vizsgálata számos ajánlást fogalmazott meg a BBC számára. Amelyek között szerepel például az éves „interszekcionális elemzés” közzététele, a „sürgős beavatkozás” a fogyatékkal élők „transzformatív befogadásának” megteremtése érdekében, valamint az etnikai hovatartozásra vonatkozó kifejezések és szavak eltörlése.

A BBC szerint a befektetés célja, hogy hitelesen tudják tükrözni az Egyesült Királyság teljes népességét. A sokszínűségi célok érdekében a BBC növelné az etnikai hovatartozást, a fogyatékosságot és a különféle társadalmi jelenségeket a képernyőn és azon kívül.

A BBC új befogadási alapelveket is közzétett, hogy „minden produkciónál előmozdítsa a befogadó kultúrát”, amelynek érdekében speciális haj- és smink-stylistokat is alkalmaz majd, akik afrohajjal és különféle bőrtónusokkal dolgoznak.

A sokféleséggel kapcsolatos céljaink kitűzésével és magvalósításával befogadóbb környezet létrehozására törekszünk, amely hitelesen képviseli a közönséget”

– nyilatkozta Charlotte Moore, a BBC tartalomért felelős igazgatója.

Az eredeti sokszínűségi kötelezettségvállalásokra az elmúlt három évben 243 millió fontot költöttek.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!