Fegyelmit kaphatnak a női dartsjátékosok, ha nem hajlandóak transz sportolók ellen versenyezni

Vágólapra másolva!
A sportág nemzetközi irányító testülete fegyelmi büntetéssel fenyegette meg azokat a női dartsjátékosokat, akik nem hajlandóak a transznemű nők ellen versenyezni.
Vágólapra másolva!

Ezt a World Darts Federation az idei világbajnokság előtt közleményben jelentette be.

Miután az első dartot eldobták egy versenyen, minden olyan játékos, aki ezt követően visszalép a mérkőzéstől, úgy tekinthető, hogy rossz hírbe hozza a játékot, és fegyelmi eljárás alá vonható”

– írta a szervezet, hozzátették: „Ezt az álláspontot a tagországaink és a versenyek szponzorainak megfelelő védelme, valamint a WDF ranglistarendszer integritásának megőrzése érdekében alakítottuk ki.”

A visszalépések elleni szigorítás hónapokkal azután következett be, hogy egy nő feladott egy mérkőzést a holland transzdobó Noa-Lynn van Leuven ellen a Denmark Openen.

Lynne Pinches, egy brit női dobó, az X-en szidta a szövetség döntését.

„Ez a darts” – írta Pinches. 

Büntetni a nőket azért, mert a saját mentális egészségük védelmében feladnak egy meccset, egyszerűen undorító. Fegyelmezni fogják őket, hogy jó kislányként viselkedjenek”.

Deta Hedman májusban feladta a van Leuven elleni mérkőzését, így nem tudott major címet nyerni. A háromszoros világbajnoki döntős Hedman nyíltan kiállt az ellen, hogy a férfiak nők ellen versenyezhessenek.

„Ez a téma sok szorongást okoz abban a sportágban, amit szeretek” – írta Hedman a Save Women's Sport kampányhoz. „Az emberek az lehetnek az életben, akik akarnak, de nem hiszem, hogy a biológiai születésű férfiaknak női sportban kellene versenyezniük”.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!