Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

A szétesett baloldal máris egymást szidja, miközben irigylik a győzelmet a Fidesztől - Origo Podcast G. Fodor Gáborral

karácsonygergely, gyurcsányferenc
Vágólapra másolva!
Van a Fidesz, meg vannak a többiek. És az kétségtelen, hogy Magyar Péter, mint új politikai szereplő lemészárolta a régi baloldali pártokat - mondta el G. Fodor Gábor politikai elemző az Origo Podcast legújabb adásában. Arról is beszélt, hogy valószínűleg újra strukturálódik a baloldal, tehát egy új ellenféllel szemben kell győzelmet aratni 2026-ban. Elmondta, kik a legnagyobb vesztesei a választásnak, és mi várható a következő időszakban. G. Fodor Gábor azt is elmondta, hogy a baloldal nemcsak, hogy megpróbálja elbagatellizálni ezt a jobboldali győzelmet, hanem az a benyomásunk támadhat, hogy nem is a Fidesz győzött múlt vasárnap. Azt is elmondta, hogy Karácsony Gergely már helyezkedik, és eddigi politikai pályafutásához híven mindenkit hátba szúrt, és mindenkit elárult. Most hátba fogja szúrni a DK-t, mert neki az az érdeke, hogy közel legyen a Tisza párthoz. Tehát valószínűleg lesznek kiugrók, dezertálók a baloldali kispártokból, és a Magyar Péter-féle irányhoz akarnak gravitálni.
Vágólapra másolva!

G. Fodor Gábor a június 9-i választások eredményeit értékelte az Origo Podcast legújabb adásában. A politikai elemző a Fidesz győzelme kapcsán azt mondta, hogy a Fidesz olyan üzenetet tudott küldeni a választóknak, ami rezonált a valóságérzékelésükkel, és volt egy mozgósítási verseny, amiben a Fidesz eredményesen tudott működni. G. Fodor Gábor azt is elmondta, hogy 

az a furcsa helyzet van napokkal a választás után, hogyha az ember a baloldali sajtót olvassa, akkor az a benyomása van, mint hogyha a Fidesz kudarcot szenvedett volna el, és hogy magyarázni kell a bizonyítványt, holott az is egy jellemző közhely, hogy a tényeken nincs mit magyarázni, mert egy 45%-os győzelem az győzelem.

Hozzátette: 

a baloldal nemcsak, hogy megpróbálja elbagatelizálni ezt a győzelmet, hanem az a benyomása támadhat az embereknek, hogy hát itt nem is a Fidesz győzött vasárnap.

Magyar Péter lemészárolta a baloldali pártokat

G. Fodor Gábor a Tisza Párt eredményét úgy értékelte, hogy 

meg azt mondják, hogy itt hárompólusú politikai erőtér van. Én meg azt mondom, hogy a Fidesz győzött, és kétpólusú politikai erőtér van. Van a Fidesz, meg vannak a többiek. És az kétségtelen, hogy Magyar Péter, mint új politikai szereplő lemészárolta a régi baloldali pártokat.

Hozzátette azt is, hogy a jövőben a csúnya dolgok lesznek a baloldalon, és Gyurcsányék nagyot buktak azzal, hogy felbukkant Magyar Péter. Azzal kapcsolatban, hogy Magyar Péter végül beül nemcsak az Európai Parlamentbe, hanem a Fővárosi Közgyűlésbe is, az elemző azt mondta, hogy

hát egyfelől lehet, hogy azért ül be, mert ugye 17 képviselő kellene, és nincs annyi. Tehát nem jön ki a matek. Másfelől kell a fizu. Tehát ha két helyről kap az ember fizetést, az egy jó dolog. (...) Ha az lenne a feladat, amiről ő beszélt, hogy meg akarja szervezni a pártot és a közösséget, én biztos, hogy nem ültem volna be egyik helyre sem.

Mi lesz a baloldallal?

Karácsony Gergely már helyezkedik

- véli az elemző. G. Fodor Gábor elmondta:

eddigi politikai pályafutásához híven, hogy mindenkit hátba szúrt, és mindenkit elárult. Most hátba fogja szúrni a DK-t, mert neki az az érdeke, hogy közel legyen a Tisza párthoz. Tehát valószínűleg lesznek kiugrók, dezertálók a baloldali kispártokból, és a Magyar Péter-féle irányhoz akarnak gravitálni. Na, de hát ők bukott politikusok.

Az adásból többek között kiderül még, hogy

  • történt egy ellenzékváltás a baloldalon?
  • kik most a legnagyobb vesztesei annak, hogy a Tisza Párti ilyen eredményt ért el?
  • mi lesz a Momentummal és a Jobbikkal?
  • mi történik majd Franciaországban és Németországban a választást követően?
  • enyhülhet-e a háborús nyomás?
  • milyen lehetőségei lesznek a Fidesz képviselőinek az Európai Parlamentben?
  • mi várható a mostani eredmény tükrében a 2026-os országgyűlési választás vonatkozásában? 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről