A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

40-50 ezer új munkahely létesítése várható

Vágólapra másolva!
A növekvő munkanélküliség ellenére is számos a munkaerőhiánnyal küszködő terület: az egészségügyben, az építőiparban és a feldolgozóiparban még mindig rengeteg a tartósan betöltetlen pozíció - áll a Népszabadság cikkében. Ma Magyarországon 36 ezerre becsülik a tartósan be nem töltött pozíciók számát.
Vágólapra másolva!

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által készített felmérés várakozásai szerint idén közel 40-50 ezer új munkahely megteremtésére van kilátás. Csizmár Gábor foglalkoztatási és munkaügyi miniszter arról számolt be: országos szinten 150-200 ezer betöltetlen állással lehet számolni, ebből a munkaügyi kirendeltségek közel 80-100 ezret tartanak nyilván.

A magyar vállalkozások 20 százaléka bővít

Az MKIK felméréséből az is kiderült: a hazai, magyar tulajdonban lévő vállalkozások egyötöde, míg a részben vagy teljes egészében külföldi tulajdonban lévő cégek egyharmada tervezi bővíteni munkaerő-állományát. A növekedés első hulláma az idegenforgalmat, az építőipart és a feldolgozóipart érinti majd. Ami rossz hír az oktatási szférában, az energetikaiparban és a mezőgazdaságban dolgozóknak: ezeken a területeken létszámleépítések várhatóak. A létszámbővítésben gondolkodó cégek csaknem fele szakképzett fizikai munkásokra, míg egyötöde diplomás dolgozókra tart igényt. Húsz százalékuk úgy gondolja: szívesen alkalmaz pályakezdőt egyes posztokon.

Tartósan betöltetlen pozíciók

A felmérés arra is rámutatott: sok a tartósan betöltetlen pozíció. Az egészségügyi intézmények 40 százaléka, az építőipari vállalkozások egynegyede, a feldolgozóiparra szakosodott vállalkozások egyötöde küszködik azzal a problémával, hogy nem talál az általuk meghirdetett pozíciókra megfelelően képzett munkaerőt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!