A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Wednesday szobatársa nyomozni kezd a Jó kislányok-trilógia első részében

Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Vágólapra másolva!
A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz című legújabb sorozat a Netflixen hetek óta a top 10-es lista élén áll, ami nem véletlen, mert a film egy sokmilliós példányszámban elkelt sikerkönyvből készült, ráadásul azért is izgalmas mutatvány mindez, mert kamaszoknak szóló kiadványról van szó, nekik pedig különösen nehéz a kedvükre tenni könyvek terén. Az pedig, hogy a film is igazán sikeres lett szerte a világban, már csak hab a tortán.
Vágólapra másolva!

A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz című filmsorozat a Netflixen két okból lett igazán megérdemelten sikeres. Az egyik az, hogy nemcsak a könyvet, amelyből készült a film, de a forgatókönyvet is nagyon jól megírták, a másik ok pedig az, hogy a főszereplő “jó kislány”, vagyis Pip Fitz-Amobi szerepére megtalálták Emma Myerst, akit a Wednesday-sorozatból már ismert a közönség – ő volt Wednesday (Jenna Ortega) szobatársa –, és akiről kiderült, hogy jó érzéke van a színészkedéshez.

Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Fotó: Netflix

A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz egy olyan sikerkönyvből készült, amit több mint 7 millióan olvastak

A 31 éves írónő, Holly Jackson könyve 2019-ben jelent meg, amely rövid időn belül nemcsak a kritikusok, de a közönség elismerését is kivívta. A második részre csak egy évet kellett várni, magyarul Jó kislányok, rossz viszonyok címmel jelent meg, a harmadik rész pedig 2021-ben Halott kislány a jó kislány címmel. És ahogy manapság divat az igazán sikeres alkotások terén, egy évvel a harmadik rész után megjelent az előzménytörténet is: A Jó kislányok első gyilkossága. A könyvet az elmúlt öt évben 40 nyelvre fordították le, és több mint hétmillió példányban kelt el, ami kifejezetten azért is érdekes, mert egy ifjúsági regényről van szó.

Az alkotók a megfilmesítés során láthatóan törekedtek arra, hogy megtartsák Pip jellemének bonyolultságát. Emma Myers ügyesen játszotta el egyrészt a lelkiismeretes és szorgalmas, valamint nagyon okos diáklányt, másrészt viszont egy önfejű és mindemellett bátor, kicsit sem félő hőst, aki akkor sem riad vissza, ha valóságos gyilkosok fenyegetik életét.

 A világirodalom két nagy klasszikusára is történik utalás mind a filmben, mind a regényben. Az egyikre szinte minden fontosabb pillanatban, Agatha Christie hatása jó értelemben van jelen.

Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Fotó: Netflix

A cselekmény szövevényessége a gyanúsítottak személyiségjegyeinek adagolása egyértelműen a krimiírás koronázatlan királynőjét idézi emlékezetünkbe. Sir Arthur Connan Doyle két főszereplőjét, Sherlock Holmest és Watsont pedig több alkalommal is emlegetik, mert Pip talál egy társat a nyomozáshoz, a gyilkossággal vádolt fiú (akinek ártatlanságát próbálják bebizonyítani) öccse személyében. Megy is rendesen a vita kettőjük között, hogy ki Sherlock és ki Watson, bár a nézőknek az első pillanattól kezdve egyértelmű.

Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Fotó: Netflix

Arról már volt szó, hogy a sorozat sikerének egyik titka a forgatókönyvben rejlik. Mégpedig azért, mert hitelesek a párbeszédek, és nem akarnak a fiatalok unos-untalan poénkodni, emiatt nem fárasztóak a részek. Sokkal inkább természetesek a párbeszédek, a konfliktusok is mélyebbek egy átlagos tini sorozatnál, ráadásul a gyilkossági ügy feltárása nem kevés nem várt fordulatot tartalmaz, így a sorozat kicsit sem kiszámítható.

Kifejezetten érdekes az, ahogyan a droggal kapcsolatos történet kibontakozik, és igencsak erősek, de egyáltalán nem didaktikusak az üzenetek, amelyek közül a legfontosabb, hogy bárkinek betehetnek bármit az italába egy szórakozóhelyen, ezért igencsak érdemes vigyázni, és az se rossz üzenet, hogy nem vezet túl sok jóra a drogozás, de ha már mégis muszáj kipróbálni bármit is, akkor éppen elegendő kell, hogy legyen a kínált adag fele.

 

Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Fotó: Netflix

A Jó kislányok kézikönyve sok olyan problémát felvet, ami a kamaszokat foglalkoztatja, ezért érdemes a szülőknek kamasz gyerekükkel együtt megnézni, a film apropóján ugyanis éjszakába nyúló beszélgetéseket lehet folytatni a drogozással kapcsolatos problémák mellett arról, mit jelent a barátság, a szerelem, az elköteleződés, hogyan működik jól egy család és milyen, amikor elidegenednek egymástól az emberek. Arról már nem is beszélve, hogy azt is felvillantja a film, milyen veszélyek leselkednek a fiatalokra akár a közvetlen közelükben is.

Sommásan: 9/10

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!