A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Júliustól büntetik a színlelt szerződéssel dolgozó orvosokat

Vágólapra másolva!
A munkaügyi felügyelet és az adóhatóság júliustól szándékai szerint szigorúan bünteti a színlelt szerződéssel dolgozó orvosokat. Az orvosok vállalkozói státuszát a törvény nem tiltja. Azonban egyre több orvos követ sajátos gyakorlatot: ugyanabban a kórházban délelőtt alkalmazotti jogviszonyban, míg délután vállalkozói státuszban tevékenykedik. A jelenség oka: a munkaerőhiány, és az a szabályozás, hogy a túldolgoztatás tilalma csupán az alkalmazotti jogviszonyban dolgozókat érinti.  -írja a Napi Gazdaság.  
Vágólapra másolva!

Hazánkban az orvosok mintegy 12,5 százaléka nem alkalmazotti, hanem egyéb jogviszony keretében végzi munkáját. A doktorok 2003 óta dönthetnek arról, hogy alkalmazotti vagy vállalkozói státuszban végzik-e munkájukat. A szakemberhiány azonban sajátos helyzetet teremtett az egészségügyben: egyre több a délelőtt közalkalmazottként dolgozó orvos, aki a délutáni időszakban ugyanabban az intézményben vállalkozóként végzi munkáját. A munkaügyi felügyelet a sajátos állapotok felszámolását úgy orvosolná, hogy büntetné a kettős foglalkoztatási formát választó orvosokat. Az egészségügyi szakemberhiány komoly problémákat okozhat: amennyiben egy intézmény nem tudja biztosítani a szükséges munkaerőlétszámot, az ÁNTSZ visszavonhatja a működési engedélyüket is.

Az orvosok heti maximális munkaideje 48 óra

A Magyar Kórházszövetség emiatt levélben fordult a miniszterelnökhöz, hogy egyelőre tekintsenek el az egészségügyi intézmények ellenőrzésétől. A magyar orvosok emellett leterheltek is. A hazánkban érvényes rendszer lehetővé teszi a túldolgoztatást, hiszen a mostani előírások csak a közalkalmazottakra vonatkoznak. A vegyes rendszer szinte lehetetlenné teszi annak megállapítását, hogy egy-egy orvos mennyit dolgozik. A túlmunkát vállaló orvosok körében akadt példa heti 36 órás ügyeletet vállaló szakemberre is, annak ellenére, hogy az előírások a heti kötelező munkaidőt 48 órában, míg a vállalható ügyeleti órák számát 12 órában maximálják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!