A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
09:30Kajak-kenuKajak 500m-négyes 1. forduló 1. futam
HUNMagyarország
10:10Kajak-kenuKajak 500m-négyes 1. forduló 2. futam
HUNMagyarország
10:30Kajak-kenuKenu 500m-páros 1. forduló 1. futam
HUNMagyarország
11:10Kajak-kenuKenu 500m-páros 1. forduló 2. futam
HUNMagyarország
11:40Kajak-kenuKajak 500m-páros 1. forduló 2. futam
HUNMagyarország
12:00Kajak-kenuKajak 500m-páros 1. forduló 4. futam
HUNMagyarország | Magyarország
12:20Kajak-kenuKajak 500m-páros 1. forduló 2. futam
HUNLévai Zoltán
12:30BirkózásZoltan Levai-Burhan Akbudak
NyílNyíl

Munkaügyi perszemle (1): sikertelen hivatkozás diszkriminációra

Vágólapra másolva!
Új sorozatunkban tanulságos, a közelmúltban zajlott munkaügyi perekből készítünk válogatást. Az első részben egy vesztes munkavállalói pert mutatunk be. A felperes pénzügyi előadót átszervezésre hivatkozva elbocsátotta a munkáltatója. A kirúgott dolgozó kor szerinti diszkriminációt sejtett, ám a bíróság a munkáltatónak adott igazat. 
Vágólapra másolva!

A pénzügyi előadó munkaviszonyát a cég átszervezéskor a munkaadó mérlegelési jogkörébe tartozóan szüntette meg. A felperes a történtek kapcsán keresetében a felmondás jogellenességének megállapítását kérte.

Átszervezés miatt küldték el a pénzügyest

A vállalati értekezletek egyikén ugyanis arról esett szó: a tulajdonos elégedetlen a könyvelés munkamegosztásával és színvonalával, ennek megfelelően átszervezések lesznek. A munkáltató a számviteli-könyvelési részleg átszervezését szakmai hiányosságokkal, felületességgel, a határidők többszöri be nem tartásával indokolta. A külföldi tulajdonos kérésére a hazai vezetés 4 fővel csökkentette a részleg személyzetét -így a később keresetet benyújtó pénzügyi előadót is elbocsátották.

A 45 év felettiekkel szúrtak ki?

A felmentett munkavállaló nem vitatta az átszervezés szükségszerűségét, ám a felmondás időpontjában ezt nem találta valósnak, okszerűnek. Állítása szerint nem voltak szakmai hiányosságai és a határidőket is pontosan tartotta. Azt is sérelmezte: a helyére felvett új munkatárs azonos végzettségű, ám nem rendelkezik a megfelelő gyakorlattal. Emellett diszkriminációra gyanakodva kérte a felmondás jogellenességének megállapítását, azzal a hivatkozással: az elbocsátottak mindegyike 45 éven felüli.

Legalább 1,5 milliós kártérítést várt a cégtől

A felperes eredeti munkakörében történő tovább foglalkoztatására nem tartott igényt, ezért 12 havi átlagkeresetének megfelelő összeg, valamint 1,5 millió Ft nem vagyoni kártérítés megfizetésére kérte kötelezni korábbi munkáltatóját. A felperes ezen felül azzal indokolta kártérítési igényét: a felmondás következtében 67 százalékosra csökkent munkaképessége.

A részleg 90 százaléka 45 év feletti

A cég ugyanakkor ellenkérelmében a kereset elutasítását kérte, hangsúlyozva: a felmentés indoka a munkáltató működésében felmerült ok-az átszervezés-volt. Az elbocsátandók kiválasztásakor pedig nem játszott szerepet az életkor. Az elsőfokú bíróság a cég személyügyi adatainak vizsgálatakor arra a következtetésre jutott: a 10 főnyi lehetségesen elbocsátandó 90 százaléka 45 év feletti volt. A munkaviszony megszüntetése így nem tekinthető diszkriminációnak. A munkaadó arról is beszámolt: a pénzügyi előadó helyére felvett, azonos szakképzettségű alkalmazottnak nem volt jelentős gyakorlati ideje, de felsőfokú képesítéssel rendelkezett a német könyvelési szaknyelv területén is.

Nem bírósági hatáskör, kit küld el a munkáltató

Miután a bíróság a felmondást jogszerűnek találta, jogellenes cselekmény hiányában a Munka Törvénykönyve 100§. (6) bekezdése alapján nem kötelezheti kártérítés megfizetésére az alperest. Még abban az esetben sem, ha a felmondás során kialakult pszichés állapot és a felperes betegsége között ok-okozati összefüggés állna fenn. A bíróság megállapította: annak vizsgálata, hogy az alperes adott esetben melyik munkavállalója munkaviszonyát szünteti meg, kívül esik a bíróság hatáskörén.

Takács Gabriella

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!