A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2

Akár két év börtön a gyerekeket dolgoztatóknak

Vágólapra másolva!
Életbe lépett Indiában az a törvény, amely 2 évig terjedő börtönnel és súlyos pénzbírsággal sújtja azokat, akik 14 éven aluliakat foglalkoztatnak mosogatóként, pincérként, eladóként, vagy szolgaként magánházaknál. Hivatalos források szerint ez a 12,6 millió dolgozó indiai gyerekből 250 ezret érint.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO) szerint ugyanakkor Indiában sokkal több, mintegy 60-80 millió kiskorú dolgozik valamilyen munkahelyen. A gyerekek a megerőltető munka mellett ki vannak téve sok esetben a prostitúciónak, a pedofíliának, sőt, a rabszolgaságnak is. Az új törvény ezek ellen is védi őket - számol be a Piac és Profit online.

Munka helyett más veszély is leselkedhet rájuk

Érdekes, hogy több, a kiskorúak érdekeit védő szervezet mégis bírálta a törvényt, attól tartva, hogy a gyerek, kikerülve a foglalkoztató felügyelete alól, az utcára kerül, ahol az éhség vár rá és azok a bandák, amelyek prostitúcióval és drogkereskedelemmel foglalkoznak. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a gyerekek munkájára sok családnak a létfenntartás miatt van szüksége, ezért félő, hogy a törvényt megpróbálják majd kijátszani, akár csalással is.

Húsz éve szigorú szabályok veszélyes munkahelyeken

India 1986-ban tette meg az első lépéseket a gyerekmunka felszámolásának érdekében. Akkor megtiltotta, hogy kiskorúakat dolgoztassanak veszélyes munkahelyeken. például bányákban, kemencék mellett, gyapotültetvényeken, dohánygyárakban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!