Magyar szakmunkásokat is vár Ausztria

Vágólapra másolva!
Újszerű felvetéssel keresik az osztrák szakmunkáshiány megoldását. A munkaügyi miniszter a szakmunkásképzést is vállaló üzemeket részesítené előnyben az új tagállamokból érkező munkaerő szétosztásánál - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A korábbi megállapodás alapján áprilistól 800 keleti uniós - így például magyar - álláskereső kaphat munkavállalási engedélyt Ausztriában. Bizonyos területeken azonban így is fennmarad a tartós szakemberhiány: februárban például összesen 1049 hegesztői, esztergályos-és marós állás maradt betöltetlenül.

Munkavállalási engedély 50 hétre

Április elsejétől 50 hétre kapnak munkavállalási engedélyt az új tagállamokból érkező munkavállalók: ám helyüket át kell adniuk, amennyiben 50 hét után osztrák álláskeresőt találnak az adott pozícióra. Ausztriában jelenleg 60 ezer külföldi vállal munkát, ám az osztrák szakszervezeti szövetség, az ÖGB problematikusnak találja a munkavállalók beengedéséről szóló nagykoalíciós megállapodást, azzal az indokkal: a jelenlegi igényeknél jóval precízebben kellene meghatározni az igényeket, és a hiányzó munkaerő számát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!