Nem tartják be a munkaidő-irányelvet az EU-ban

Vágólapra másolva!
Hat éve küzd igazáért egy német orvos, akit az ügyeleti idővel együtt a heti 48 órás EU-s munkaidő-irányelvnél hosszabb ideig dolgoztatnak. Brüsszelben, az Európai Bizottságnál tett panaszt, ám érdemi választ mostanáig nem kapott. Az ügy az EU ombudsmanját is bosszantja - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Megunta a hat éve húzódó ügyet Nikiforosz Diamandurosz, az EU görög származású ombudsmanja, és a napokban a brüsszeli bizottság "fejére koppintott". A testület hiába hivatkozott arra, hogy a tagországok még mindig az irányelvről vitatkoznak Az ombudsman közölte, csak azért nem lehet a végtelenségig halogatni a német panasz kivizsgálását, mert a jogszabályt egyszer majd módosítják.

Az Európai Bíróság már döntött

Az Európai Bíróság egy 2003-as ítéletében úgy döntött, hogy az orvosok vagy a nővérek által ügyeletben töltött órákat bele kell számítani a munkaidőbe, még akkor is, ha éppen pihennek. A probléma ezzel csupán az, hogy nem vagy nehezen lehetne végrehajtani. A betartáshoz egészségügyi dolgozók százezreit kellene felvenni Európa-szerte, hogy tehermentesítsék a 48 óránál rendszerint többet dolgozó kollégákat. Ezt pedig sehol sem engedhetnék meg maguknak a súlyos pénzhiánnyal küszködő egészségügyi rendszerek.

A Népszabadság szerint áttörést ígér az évek óta húzódó ügyben a portugál EU-elnökség, amely december végéig áll az unió kormányrúdjánál. Az egészségügyi dolgozóknak reménysugár még az új francia elnök, Nicolas Sarkozy, aki kevésbé harcias álláspontot képvisel munkaidőügyben. Ő maga nevezte hatalmas hibának a 35 órás munkahét bevezetését Franciaországban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!