Jönnek a menedzserszerződések a közszférában

Vágólapra másolva!
Januárban több ponton változnak a közalkalmazottakat érintő munkajogi szabályok. A versenyszférában is megtalálható munkakörök betöltőire a közalkalmazotti törvény helyett a munka törvénykönyvének előírásai vonatkoznak majd. Más lesz az intézményigazgatók javadalmazása, és a próbaidő szabályozásán is pontosítanak - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium jogi főosztályvezetője a lapnak elmondta: az olyan irányító pozíciókban, amely nem különbözik sokban a versenyszféra azonos munkaköreitől, jellemzőbb lesz, hogy menedzserszerződéssel, a munka törvénykönyve hatálya alá tartozva foglalkoztatnak majd a közszféra foglalkoztatói. Így az adott pozícióban a dolgozók felelőssége, számonkérhetősége nagyobb lesz, és könnyebben el lehet őket bocsátani. A törvénytervezet egyelőre tárcaközi egyeztetésen van, és a lap úgy tudja, hamarosan a kormány elé kerülhet.

A szervezet nagysága alapján díjazzák a vezetőket

A főosztályvezető elmondása szerint emellett változik majd az önálló vezetői munkakörbe kinevezettek javadalmazása, is. Januártól az ezer vagy annál több főt foglalkoztató, átlagosnál bonyolultabb feladatokat ellátó költségvetési szerv első számú irányítójának illetménye minősül majd száz százaléknak, az ennél lényegesen kisebb, ötven főnél kevesebbet alkalmazó szervezet vezetője, például egy kisebb vidéki iskola igazgatója, pedig ennek az 57 százalékát kaphatja meg.

A fentiek mellett januártól pontosítják a törvény azon szakaszát is, amely arról rendelkezik, hogy áthelyezés vagy határozott idejű kinevezés esetén nincs szükség a próbaidő intézményére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!