Vágólapra másolva!
A Forma-1 austini sprintidőmérőjét a Red Bull holland pilótája, Max Verstappen nyerte. Az F1-es Amerikai Nagydíj szombati sprintfutamának kvalifikációján egy-egy Red Bull, McLaren és Mercedes is betlizett, de a Ferrarik is a legrosszabbkor csúsztak le az első helyről.

Az F1-es Amerikai Nagydíj első, pénteki napján a szabadedzés után a szezon negyedik sprintidőmérője következett. A száraz körülmények között megrendezett austini sprintkvalifikáció első és második szakaszában a pilótáknak a szabályok értelmében új, közepes keverékű gumikon kellett körözniük. A 12 perces SQ1 elején ezért nem is sietett annyira a versenyzők többsége, de a mezőny fele azért már az első két percben kihajtott a bokszutcából, majd négy perc után már mindenki a pályán próbálkozott. Sergio Péreznek először elvették a körét, így a mexikói bajba került, de a Red Bull pilótája végül megmenekült a korai kieséstől. Oscar Piastri azonban nem: a McLaren ausztráljának utolsó körét pályaelhagyás miatt elvették, így kiesett, akárcsak Esteban Ocon, a hajrában megforgó Alexander Albon és a két Sauber. Az SQ1-et a ferraris Charles Leclerc nyerte.

Forma-1, F1, Amerikai Nagydíj, 2024, sprintidőmérő, McLaren, Oscar Piastri
A mclarenes Oscar Piastri csak a 16. helyen végzett az F1-es Amerikai Nagydíj sprintidőmérőjén
Fotó: ANGELA WEISS / AFP

A 10 perces második szakaszban szintén a közepes abroncsok voltak a középpontban. Itt sem volt rohanás, a pilóták harmada még hat perc elteltével is a garázsban ült. Ebben a szakaszban is a két Mercedes és a két Ferrari kezdett a leggyorsabban, majd Carlos Sainz mögé végül Max Verstappen zárkózott fel másodiknak. A holland csapattársának már nem volt ilyen sikere, Pérez csupán 11. lett, és rajta kívül Liam Lawson, a Franco Colapintót csúnyán feltartó Pierre Gasly, valamint a két Aston Martin esett ki.

Ez történt az F1-es Amerikai Nagydíj sprintidőmérőjének utolsó szakaszában

A 8 perces SQ3-ban már a lágy gumik kerültek fel az autókra, elsőként a két Mercedesre, akik hamar a pályára hajtottak. Lewis Hamiltonon és George Russellen kívül csak Colapinto nem várt ki a legvégéig, közülük pedig nagy fölénnyel Russell volt a leggyorsabb, 1:32,845 perces idővel. A hajrában aztán a britnek ez az ideje verhetetlennek bizonyult, egészen Max Verstappen érkezéséig: 

a holland 12 ezredes előnnyel megszerezte az első helyet, mögötte Russell zárt. A második sorból Leclerc és Norris, a harmadikból Sainz és Hülkenberg, a negyedikből Hamilton és Magnussen, az ötödikből Cunoda és Colapinto rajtolhat a sprinten.

Az F1-es Amerikai Nagydíj hétvégéje szombaton, magyar idő szerint 20 órától a 19 körös sprintfutammal folytatódik, majd éjféltől a vasárnapi verseny rajtrácsát meghatározó időmérőt rendezik. Az 56 körös austini futamra vasárnap 21 órától kerül majd sor.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!