Kikerülhetőek a szélhámos távmunka-ajánlók

Vágólapra másolva!
A hazai munkavállalók mindössze 2-3 százaléka dolgozik távmunkásként, miközben sokan választanák e foglakoztatási formát. Egyelőre kevés a valós állásajánlat, a távmunka népszerűségére viszont a szélhámosok is ráéreztek. A munkavállalóknak elsősorban a minimális munkavégzéssel busás jövedelmet kínáló és a távmunka-ajánlatokért előre pénzt kérő cégektől kell óvakodniuk.
Vágólapra másolva!

A távmunka számos élethelyzetben-kisgyermekes anyaként, fogyatékkal élőként vagy korlátozott munkalehetőségeket kínáló térségben élőként-is ideális megoldás lehetne. Magyarországon mindezek ellenére alacsony a távmunkások száma az EU-ban mért 13-15 százalékos részarányhoz képest.

Ne küldjünk előre pénzt

A távmunka népszerűségét a komolytalan állásajánlatokat kínálók is szeretnék kiaknázni - hívja fel a figyelmet a Világgazdaság. Mindenképpen gyanúsak a "túl szép, hogy igaz legyen" érzetet keltő vagy irreálisan rövid idő alatt, kevés munkával hatalmas fizetéssel kecsegtető ajánlatok. "Nagyon fontos, hogy a távmunkát kereső soha ne küldjön előre pénzt a foglakoztatást ígérőnek"- figyelmeztet Forgách Tamás, a Magyar Távmunka Szövetség elnöke, mivel a szélhámosok előszeretettel szednek pár ezer forintot regisztráció vagy állásajánlatot tartalmazó egységcsomag címén. A valóságban persze egyáltalán nem kínálnak munkalehetőséget. Az emelt díjas telefonszámok és sms-küldés szintén kerülendő. Nem tanácsos megbízni olyan ajánlatban sem, melyben a munkaadó nem ad előzetes felvilágosítást vagy elérhetőségei gyanúsak, nem működnek. A munkaadónak, megbízónak emellett minden esetben érvényes adószámmal, cégszámmal és tb-törzsszámmal is rendelkeznie kell.

Inkább már meglévő munkát váltsunk távmunkára

A távmunka-szövetség elnöke arra is felhívja a figyelmet: nem feltétlenül a távmunka-felhívásokra érdemes koncentrálni. Inkább egy, a szakterületünknek megfelelő állás megszerzése után érdemes felvetni a felettesnek, hogy a tevékenység távmunkában is végezhető.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!