Közel száz Malév-pilótának mondanak fel

Vágólapra másolva!
A Malév bejelentette, 307 dolgozójának mond fel, köztük 78 pilótának. A légitársaság közleménye szerint az idén kialakult helyzet számos nagy múltú légitársaság bezárásához, több ezer dolgozó elbocsátásához vezetett eddig a világban. 
Vágólapra másolva!

Pénteken kezdődött meg az úgynevezett értesítő levelek átadása az érintett munkavállalóknak, köztük 78 pilótának. Közülük 31 évek óta fizetés nélküli szabadság keretében külföldi légitársaságoknál repül. A tényleges felmondólevelek átadására az értesítő levél átvételét követő 30 nap múlva kerülhet sor, legkorábban október 20-án. A Malév tájékoztatása szerint a pilóták számának csökkentése része a cég középtávú stratégiai programjának. Ennek részeként leállítják a folyamatosan veszteséget termelő hosszú távú járatokat, erőforrásaikat pedig Európára összpontosítják. A Malév a flottáját is átalakítja, költséghatékony, lényegesen alacsonyabb fogyasztású gépeket állít forgalomba.

Nem tartják kizártnak a sztrájkot

Ferenczi Zsolt, a Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesülete ügyvivői testületének tagja nem tart kizártnak egy pilótasztrájkot. Attól a szakszervezeti tisztségviselő nem tart, hogy az elbocsátott pilóták nem tudnak elhelyezkedni. Szerinte a világ légi közlekedése jelenleg ugyan kisebb hullámvölgyben van, de Kínában és a Közel-Keleten keresik a polgári repülőgép-vezetőket. Ferenczi Zsolt ugyanakkor jelezte: nem értik, miért a magyar szakembereket bocsátják el, amikor a légitársaságnál román és moldovai pilóták is dolgoznak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!