A 13. havi bér húzta vissza a reálkeresetet

Vágólapra másolva!
Míg egy hónappal ezelőtt még minimális reálbérnövekedésről adott hírt a Központi Statisztikai Hivatal, addig a ma reggeli jelentésben már 6,9 százalékos reálbércsökkenés szerepel. A nagy változás háttérben a közszféra 13. havi illetményfizetésében történt változás áll, ami ebben a szektorban 23,7 százalékkal húzta vissza a béreket. Ezzel szemben a versenyszférában 5 százalékos keresetemelkedést regisztráltak. Összességében a bruttó átlagbérek 2009 első hónapjában 5,2 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 4,0 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.
Vágólapra másolva!

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 194 500 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 187 600 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 214 800 forintot ért el. Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 5,2 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint az előző év januárjában. Ezen belül a versenyszférában 5 százalékos volt a keresetnövekedés, a költségvetés területén pedig a 13. havi illetmény kifizetési szabályainak változása miatt 23,7 százalékkal maradtak el a keresetek az előző évitől. Emlékeztetőül: tavaly januárban kapták meg a közszolgák a 13. havi illetmény második felét, míg ez ebben az évben elmaradt.

Ingatlanügyek, energiaipar: átlag feletti emelkedés

A versenyszféra átlagát meghaladó mértékben emelkedtek a keresetek az ingatlanügyletek (16,7 százalék), az energiaipar (15,6 százalék), építőipar (7,8 százalék), valamint a szállítás, raktározás (5,8 százalék) gazdasági ágakban. A keresetek nem érték el az előző év januári szintet a művészet és szabadidő nemzetgazdasági ágban (84,0 százalék), valamint a feldolgozóiparon belül a gép, gépi berendezés gyártása ágazatban (96,5 százalék).

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) kereset az év első hónapjában átlagosan 5,1 százalékkal haladta meg az előző év januárit, a versenyszférában dolgozók alapbére 5,8 százalékkal, míg a költségvetési szféra alkalmazottainak alapilletménye átlagosan 3,4 százalékkal lett magasabb.

120 ezer forint a nettó átlagbér

A nemzetgazdasági átlagos nettó kereset 119 800 forint volt, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 89 000 forintnak, a szellemi foglalkozásúaké 151 900 forintnak felelt meg. A nettó kereset így átlagosan 4,0 százalékkal volt alacsonyabb az előző évinél; ezen belül a versenyszférát 3,7 százalékos növekedés, a költségvetési szervezeteket pedig 19,2 százalékos csökkenés jellemezte. A 205 400 forintos nemzetgazdasági szintű átlagos havi munkajövedelem 4,0 százalékkal maradt el az előző év januárját jellemzőtől. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 5,4 százalékot tett ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!