Csökkent a brit munkanélküliség

Vágólapra másolva!
A második negyedévben csökkent a munkanélküliség Nagy-Britanniában. A szerdán közzétett adatok szerint 49 ezerrel kevesebben vannak munka nélkül, az állástalanok száma az április elejétől június végéig tartó időszakban 2,46 millióra esett.
Vágólapra másolva!

A munkanélküli segélyért folyamodók száma is 3800-al, 1,46 millióra csökkent. Beszámolók szerint 1989 óta a legnagyobb mértékben emelkedett a munkát szerzők száma. A második negyedévben 189 ezren jutottak álláshoz.

A munkanélküliség az utóbbi hónapokban folyamatosan mérséklődött, az utóbbi három évben nem jeleztek ennél nagyobb fokú csökkenést. Az elemzők szerint ugyanakkor a javuló foglalkoztatottság nem csillapítják azokat az félelmeket, miszerint veszítene lendületéből a gazdasági válságból való kilábalás. A segélyért folyamodók száma a BBC közszolgálati adó által megszólaltatott szakértők véleménye alapján a vártnál kevésbé csökkent, ez pedig rossz jel lehet, hogy a gazdaság talpra állásának folyamata lassulhat.

A brit gazdaság a második negyedévben nem várt mértékben 1,1 százalékkal bővült, egyéb adatok - többek közt a lakóingatlan-árak - ugyanakkor nem ilyen kedvezők. Szakemberek újbóli recesszió növekvő veszélyétől tartanak. A fogyasztói hangulat elemzők szerint a kormány deficitcsökkentő tervei miatt csökken.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!