Lebukhatunk a munkahelyi álláskereséssel

Vágólapra másolva!
Szabadidő hiányában a legtöbb munkahelyet váltani akaró dolgozó az irodából keres állást. Ám egy-két apró figyelmetlenséggel megsokszorozódik a lebukás veszélye. A munkahelyi állásvadászoknak kerülniük kell a céges e-mailt, és a telefont, ugyanakkor célszerű a fejvadászok visszahívását és az állásinterjúkat munkaidő utánra időzíteni.
Vágólapra másolva!

A hazai munkavállaló nagy része a túltelített piac miatt nem szívesen vállalkozik arra a "halálugrásra", hogy konkrét állásajánlat híján kilépjen a bizonytalanba.
A precízen betáblázott hétköznapokban a váltásra készülő ezért jobb híján irodai íróasztala takarásában, a folyamatosan jövő-menő kollégák háta mögött "stikában" kénytelen feltérképezni lehetőségeit. A váltani akaróknak - elkerülendő a lebukásveszélyt - néhány dologra feltétlenül ügyelniük kell, ha nem vágynak a főnök irodájába kínos, feszengő elbeszélgetésre, netán azonnali állásvesztésre.

Céges e-mail cím, vezetékes telefon: tabu

A kollégák, a munkáltató tudta nélkül zajló állásvadászaton minden körülmények között kerülni kell a céges e-mail cím használatát. Juhos Andrea, a DBM Hungary ügyvezető partnere például arról számolt be: egy cégnél a szabadságon lévő kolléganő postafiókjába is bepillantottak a munkatársak. Mivel nem tetszett nekik, amit itt találtak -a hölgy postafiókja a cégre nézve kellemetlen információkat is jócskán tartalmazott - a munkahelyen kisebbfajta botrány kerekedett. Az állásváltoztatási szándék írásos nyomaira bukkanni a cég levelezőrendszerében nem kevésbé kínos - célszerű ezért a világhálón hozzáférhető levelezési rendszerek valamelyikében regisztrálni.

A céges vezetékes vagy mobiltelefon megjelölése az elérhetőségek között ugyancsak kerülendő: a karrierszakértő tud olyan esetről, amikor a munkahelyváltásra készülőt céges telefonján kereste a fejvadász állásinterjú ügyében. Ám a jelölt már úton volt az interjúra, a telefont pedig kollégái vették fel...

Saját telefont se hagyjunk őrizetlenül!

A mobiltelefon egyébként is a munkahelyi álláskeresés egyik legsebezhetőbb pontja. Aki éppen álláskeresőben van, egy percre se hagyja őrizetlenül az íróasztalán, vagy kapcsolja ki, ha nem szeretne kellemetlen meglepetéseket. A helyzet akkor a legegyszerűbb, ha a váltani akarót éppen kollégái jelenlétében hívja a fejvadász mobilon: ilyenkor ajánlott hivatalosnak maradni, nem belebonyolódni a részletekbe és későbbi visszahívást kérni.

Fejvadászok: célszerű későbbi visszahívást kérni

A munkahelyi állásvadászatot mesterfokon művelőknél az időzítés is kulcsfontosságú: a cv- ben, a pályázati anyagban nyugodtan ki lehet térni arra, mikor - például reggel 9 előtt vagy este 18 óra után lehet a jelentkezőt telefonon keresni. Az internetes jelentkezésekhez célszerű kihasználni az ebédidőt. A pályázatban a jelentkezők nyugodtan kérhetik anyagaik bizalmas kezelését is. Erre azért lehet szükség, mert előfordult, hogy az álláskeresőnek éppen egy fejvadász cég munkatársa okozott felejthető pillanatokat. "A hölgy a konkurens céghez jelentkezett asszisztensi pozícióba, ám cége tudomást szerzett az állásinterjútól. A munkáltató az interjút követő napon azzal fogadta a nőt: munkájára a továbbiakban nem tartanak igényt..."

Munkakeresés: jobb irodán kívül intézni

Juhos Andrea mindenesetre azt tanácsolja: mivel a legkörültekintőbb szervezés ellenére is könnyen elcsúszhat egy banánhéjon a munkahelyéről állás után néző, a keresgélést célszerű a munkaidőn kívül bonyolítani: még akkor is, ha ez több otthoni internetezéssel, vagy az internetcafék gyakoribb látogatásával jár. "Nehéz olyan körülmények között jó cv-t összeállítani, amikor a művelet a lebukás veszélyével járhat. Aki tehát változtatásra vágyik, jobb, ha a munkaidőn kívül teszi mindezt..." Ám konkrét állásajánlat birtokában nem szabad halogatni a közlést: a munkahely változtatásról időben tájékoztatni kell a főnököt és a kollégákat.

Takács Gabriella

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!