A magas árak elviszik a milliós béreket a munkaerőpiacát megnyitó Svájcban

Vágólapra másolva!
Májusban Svájc is megnyitotta álláspiacát a magyar és a többi, 2004-ben az EU-hoz csatlakozott ország előtt. Álláslehetőség főleg a kétkezi munkások és az ápolók számára van, de a magyar szemmel óriási, milliós fizetések csalókák: a megélhetés költségek is magasak.
Vágólapra másolva!

"Elegem lett a magyarországi munkahelyemből. Úgy éreztem, mihamarabb váltanom kell" - mondja Huszár Anikó, aki 2009-ben költözött Svájcba. Az interneten, az európai munkaügyi központok álláskínálatát összesítő EURES oldalon kezdte vadászni a lehetőségeket, és hamarosan célba is ért. Először egy vendéglátóhelyen dolgozott recepciósként; jelenleg az Aargau kantonban fekvő Aristauban él, és rendezvényszervezéssel foglalkozik. Legutóbb egy ugyancsak Svájcba települt magyar pár esküvőjét egyengette.

Anikónál rutinosabb a svájci álláspiacon Harangozó Anita, aki 2002-ben érkezett, és férjével egy badeni kaszinóban, Zürichtől 22 kilométerre krupiéként dolgozik. "Szerencsénk volt. A kaszinó akkor nyílt meg, tapasztalt krupiékat kerestek, nekünk meg volt rutinunk a területen, hiszen Ázsiában is ebben dolgoztunk" - meséli a kezdetekről Anita. A pályázás után próbanapon vettek részt, ahol az asztalok mellett, egyből élesben kellett bizonyítaniuk szakmai alkalmasságukat. Sikerrel jártak, a kaszinó azonnal szerződést ajánlott.

Május előtt körülményes volt

Anitának és Anikónak még nehezebb dolga volt az álláskereséskor, ugyanis idén májusig csak munkavállalási engedéllyel kaphattak munkát a magyar munkavállalók Svájcban. Ha talált is az ember megfelelő munkaadót, a cégnek bizonyítania kellett az állami munkaügyi hatóság felé, nincs megfelelő svájci jelentkező a kinézett pozícióra. Hiányszakmák esetén ez könnyen ment, más munkáknál már nehezebben.

Május elsejétől azonban új időszámítás kezdődött. Az alpesi ország ugyanis Németországgal és Ausztriával egy időben - de sokkal kisebb médiazaj közepette - megnyitotta munkaerőpiacát az EU-hoz 2004-ben csatlakozott országok, köztük Magyarország munkavállalói előtt. Nem kell tehát többé munkavállalási engedély.

A legtöbb állásajánlat szakterületenként

Informatika, telekommunikáció 112
Könyvelés, pénzügy, kontrolling 47
Mérnöki tevékenység, fejlesztés43
Projektmenedzsment 33
Gyártás 28
Adminisztráció 27
Értékesítés 26
Ügyvezetés22

Forrás: Monster.ch

Őket keresik a svájci munkaadók

Az EURES állásoldalán június közepén 2407 svájci álláslehetőséget hirdettek meg. A munkaadók főleg szakmunkásokat kerestek: CNC-esztergályos, szakács, asztalos, ács, elektrotechnikus, autószerelő, egészségügyi ápoló, szakács, biztonsági őr, teherautósofőr, pék - hogy csak a leggyakoribbakat említsük. A Monster.ch állásoldalon a diplomásoknak szóló ajánlatok voltak túlsúlyban. A legtöbb hirdetés informatikusoknak (112), könyvelőknek, kontrollereknek (47) és különféle mérnököknek (43) szólt.

Érdekesség, hogy az EURES adatbázisában a svájci munkaadók zöme azt is megadja, hogy milyen korosztályból keres új munkaerőt. Magyarországon ez tilos, az Egyenlő Bánásmód Hatóság ilyen hirdetéseknél bírságol.

Nem árt figyelembe venni, hogy a svájci álláspályázatban a magyarnál nagyobb szerepe van a korábbi munkaadó értékelésének. Referencialevelet vagy úgynevezett Arbeitszeugnist (egy bizonyítvány az előző munkahelyi eredményekről) még a külföldi álláskeresőktől is elvárnak. Így nem árt még Magyarországon referenciát kérni egykori főnökünktől, amit aztán az egyik hivatalos svájci nyelvre lefordítunk.

A májusi nyitás óta nagy mozgolódást nem tapasztalt Tanay Marcell, a budapesti EU Work nemzetközi állásközvetítő ügynökség ügyvezetője. A portálon meghirdetett svájci ápolói, idősgondozói munkákra gyér az érdeklődés. Az ok: hiányszakma lévén, aki akart, már ezelőtt is elmehetett, illetve a svájci lehetőségek kevéssé ismertek a külföldi munkavállalást tervezők körében.

Állásajánlatok száma városonként

Zürich695
Basel220
Bern 183
Genf99
Lausanne 82
Zug 48

Forrás:Monster.ch

Csalóka a milliós fizetés

Svájcban nincs törvényileg meghatározott minimális munkabér, hanem ágazati kollektív szerződésekben rendezik a legalacsonyabb fizetést. Ennek ellenére az alkalmazottak 60 százaléka e szabályozáson is kívül esik. A svájci szakszervezeti szövetség (SGB) évek óta harcol az egységes minimálbér bevezetéséért, idén januárban 22 svájci frankos (4800 forint) órabért és 3800 frankos (840 ezer forint) havi bért javasoltak. Ennek nyomatékosítására aláírásokat is gyűjtenek - egyelőre végső siker nélkül. Főként a vendéglátóiparban és a kiskereskedelemben fordul elő ennél kisebb fizetés (2700-3300 frank között).

Ápolóként egyébként középfokú némettudással, néhány éves tapasztalattal közel 5 ezer frankot (azaz 1,1 millió forintot) lehet keresni. Ennyi pénzből kényelmesen meg lehet élni, a dőzsöléshez azonban már kevés. Svájc ugyanis drága ország. Nemcsak a fizetéseket, hanem a megélhetési költségeket is más léptékkel kell mérni. Az ECA International fejvadász cég napokban publikált listája szerint Zürich a világ hatodik, Genf a nyolcadik, Bern és Bázel pedig a 10-11. legdrágább városa.

A badeni kaszinóban dolgozó Harangozó Anita megjegyzi, hogy a milliós fizetések szédítően hatnak a magyarokra, ám a látszat csal. "Vegyünk például egy felszolgálót, aki 3-4 ezer frank körül keres havonta. Egy aprócska, csupán a legalapvetőbb felszereltséget tartalmazó, egyszemélyes szoba egy pici konyhával is 700 frank körül kezdődik - de egy emberléptékű, 2 és fél szobás ingatlan havi bérleti díja már 1200 franktól - 260 ezer forinttól - indul városi környezetben. Faluhelyen valamivel olcsóbb"- mondja Harangozó Anita.

Az élelmiszerek és a szolgáltatások árai is más dimenzióban mozognak. Néhány példa: "Egy zsemle egy frank, ami tízszer drágább, mint Magyarországon. Egy kiló kenyérért 4 frankot kérnek. Egy nő 8-10-szeres árat fizethet a magyar viszonyokhoz képest a fodrásznál, a kozmetikusnál, és ez az arány nagyjából a többi szolgáltatásra is vonatkozik" - sorolja a tételeket Anita.

Karácsony Zoltán - Takács Gabriella

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről