Az olasz emberek azt vallják, nem azért esznek, hogy éljenek, hanem azért élnek, hogy egyenek. Az étkezés nem arra szolgál, hogy üzemanyagot szolgáltasson, hanem az örömről szól és összetartja a családokat. Az étellel együtt életük kis darabkáit is megosztják másokkal.
Éppen ezért számukra nem meglepő, hogy a mediterrán étrend hamarosan éppúgy a világörökség része lehet, mint a Kínai Nagy Fal, Stonehenge, az egyiptomi piramisok vagy az ausztrál Nagy Korallzátony. 2003-ban az UNESCO ugyanis útjára indíotta a kulturális világörökséget, amelynek soraiban nemzetközi jelentőségű tételek szerepelnek. Ide tartozik például a tangó, mint tánc (Argentína) vagy a csipkeverés (Horvátország). Olaszország pedig a szicíliai bábszínház és a szardíniai pásztorének után a mediterrán étrendet is a listára javasolta.
Görögországgal, Spanyolországgal és Marokkóval együtt Olaszország négy éve már tett hasonló javaslatot, azonban kérésüket elutasították. Az országok az idén újból beadták kérelmüket és kiemelték a mediterrán étrend egészségmegőrzésben játszott fontos szerepét, azt remélve, hogy az UNESCO számukra kedvezően dönt majd novemberben.
Nemcsak finom, egészséges is
Az olasz konyha világszerte igen népszerű, hozzávalóit a legtöbb helyen megtalálhatjuk a szupermarketek polcain, azonban az olaszok haja sokszor égnek áll, amikor külföldön találkoznak olasznak feltünetett ételekkel. A valódi bolognaihoz például nem kell más, mint a hús, a paradicsomszósz, hagyma, bor és a zöldségek - és nincs szükség hozzá fokhagymára sem. Olaszországban körülbelül hatszázféle tésztafajta létezik és minden szószhoz megvan a megfelelő típus, a bolognai mártással például tagliatellét (szélesmetéltet) adnak. A vastag tésztás, paradicsompürével és valamilyen nagyüzemi sajttal készült pizza is messze áll a valóditól.
Olaszországban a hangsúly a friss, szezonális hozzávalókon van. A zöldségek és gyümölcsök az étrend igen fontos részét képezik. Te melyik őszibarackot választanád: a kertben frissen szedett, hamvas gyümölcsöt, vagy azt, amelyik több száz, esetleg több ezer kilométeres utazás után próbálja magát kelletni a szupermarket polcán?
Bár az olaszok nagyon szeretnek enni, mégis tudnak mértéket tartani és az elhízás is ritkább náluk. Kis változtatásokkal akár a magyar konyha is éppolyan egészségessé válhatna, mint a mediterrán étrend, gondoljunk csak az ízletes zöldségekre és gyümölcsökre, amelyek hazánkban teremnek.