Vágólapra másolva!
Sok lesz a felhő, elered az eső, délen 10 fokkal is melegebb lehet az átlagosnál. Jelenleg csak Észak-Európában van tél, és a folytatásban sem húzódik délebbre.
Vágólapra másolva!

Január közepén átlagosan 2 fokig szokott felmelegedni napközben a levegő, éjszaka pedig -3, -4 Celsius-fok körül mozog a hőmérséklet. A január 18-i napi melegrekordot Kaposvár tartja, ott 1918-ban 17 fokot mértek, míg január 19-én eddig Baján mértek a legmagasabb hőmérsékletet: 1939-ben 17,6 fok volt ezen a napon. A mostani hétvégén várhatóan nem dőlnek meg ezek a rekordok, de nem sokkal marad el a hőmérséklet az eddigi szélsőségektől – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

A kora tavaszi meleget az okozza, hogy egy ciklon örvénylik a Kárpát-medencétől délnyugatra, amely enyhe és nedves levegőt szállít Magyarország fölé. A körülbelül 1500 méteres magasságban végzett mérések azt mutatják, hogy hideg légtömeg csak Európa északkeleti harmada fölött van, vagyis csak Észak- és Északkelet-Európában van igazából tél, például Finnország északi részén -20, -25 fokos fagy is előfordult a napokban.

Ennyi lesz a csapadék, így fúj a szél és ekkora lesz a légnyomás talajszinten vasárnap 13 órakor Forrás: OMSZ

Itthon viszont jóval a szokásos átlag felett alakul a hőmérséklet szombaton és vasárnap. Éjszaka többnyire 2 és 7 fok közé hűl a levegő. Szombat hajnalban néhol egy-két fokkal hűvösebb is előfordulhat, vasárnap viszont 7 foknál is enyhébb lehet az éjszaka. Napközben általában 7 és 14 fok közé melegszik a levegő, de ahol akár kis időre kisüt a nap, még melegebb is lehet. Pécsre például nagy biztonsággal mutatja a valószínűségi előrejelzés a 10 fok fölötti hőmérsékletet.

Sok lesz a felhő az égen, de többnyire rövid napos időszakok is lehetnek, elsősorban vasárnap. A mostani előrejelzések szerint eső, zápor szombaton főként északon és északkeleten valószínű, vasárnap délutántól pedig egyre többfelé. Két nap alatt több helyen 5 milliméternél több csapadék eshet. A folytatásban, hétfő reggel és délelőtt is többfelé esni fog, és marad a meleg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!