Menekülnek a Bikini-szigetekről

klíma
Ma már kétségbevonhatatlan tény, a légkör globális felmelegedése
Vágólapra másolva!
Menedékkérelmet nyújtottak be az Egyesült Államok hatóságainál a korábban atomkísérleteknek helyt adó, a csendes-óceáni Marshall-szigetek részeként számon tartott Bikini-korallzátony lakói a klímaváltozás súlyos következményei miatt.
Vágólapra másolva!

Nishma Jamore, a Bikini-atoll polgármestere kijelentette, az Egyesült Államokban akarnak letelepedni, és Esther Kia'aina amerikai belügyi államtitkár-helyettesnek a Marshall-szigetek fővárosában, Majuróban tett legutóbbi látogatásakor átnyújtotta az erre vonatkozó kérelmet. A Bikini-atoll fennhatósága alatt álló állampolgárok évtizedek óta az ugyancsak a Marshall-szigetekhez tartozó Kili és Ejit szigetén élnek.

24 kísérlet

Washington az ötvenes években 24 atomkísérletet végzett a korallzátonyon. 1954 márciusában itt végezték el az eddigi legnagyobb erejű amerikai nukleáris robbantást, amely ezerszer pusztítóbb hatásokkal járt, mint a második világháború végén a japán Hirosimára ledobott atombomba.

Ma már kétségbevonhatatlan tény, a légkör globális felmelegedése Forrás: Origo

Noha a Bikini-korallzátony lakóit még a kísérletek megkezdése előtt az amerikai hatóságok áttelepítették, a robbantás erős sugárzásnak tette ki a Csendes-óceán nyugati részén fekvő, 55 ezres lakosú Marshall-szigetek lakóit, és mintegy tizenöt japán halász halálát okozta, akik a kísérlet idején a sziget közelében tartózkodtak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!