Ismét tüntettek Algériában Bouteflika ellen, több millió migráns jöhet Európába

Abdelaziz Bouteflika, Algéria elnöke
Algerian President Abdelaziz Bouteflika meets with his French counterpart Francois Hollande at the Zeralda private residence on June 15, 2015, in Algiers. Hollande is on a friendship and working visit to Algeria at the invitation of Algerian President, Abdelaziz Bouteflika as the two nations, once bitter foes, work ever closer to tackle regional threats from Mali to Libya. AFP PHOTO / POOL / ALAIN JOCARD / AFP PHOTO / POOL / ALAIN JOCARD
Vágólapra másolva!
Visszatért Algériába két hétig tartó svájci gyógykezeléséről vasárnap este Abdelaziz Bouteflika algériai elnök, akinek hatalma ellen hetek óta tüntetnek az egész országban. Bouteflika egy olyan üzleti és katonai alapú kamarilla politika megtestesítője, amely a zsaroláson alapul, és a hatalom mindenáron való megtartása a célja. A rendszere miatt több millió fiatal muszlim költözhet Európába, főként Franciaországba.
Vágólapra másolva!

Az elnököt szállító repülőgép egy dél-algériai katonai bázison landolt. Bouteflika hazatérését az elnöki hivatal is megerősítette.

Az államfő, aki egy szélütés miatt 2013 óta kerekesszékhez van kötve, egy genfi kórházban járt,

ahol orvosi vizsgálatokat végeztek el rajta.

Abdelaziz Bouteflika Forrás: AFP/Alain Jocard

Az már önmagában ironikus, hogy

Vajon a „hitetlen” orvosok nem zavarják őt?

Ahogy az Origo beszámolt róla, Algériában február 22. óta tömegek követelik az utcákon, hogy az országot húsz éve irányító, 82 éves Bouteflika ne induljon újra az elnöki tisztségért az áprilisi választáson.

Vasárnap középiskolások tüntettek Algír több kerületében

és az észak-afrikai ország számos más városában.

Bár az oktatási minisztérium szombaton úgy döntött, hogy tizenegy nappal előre hozza a tavaszi szünetet az egyetemeken, több felsőoktatási intézményben erről nem vettek tudomást az oktatók és a diákok.

Az egyetemek a Bouteflika-ellenes tüntetések gócpontjai, a diákok keddre terveznek újabb tömeges demonstrációt.

Március 8-án, a nemzetközi nőnap alkalmából került sor legutóbb nagyszabású, rendszerellenes demonstrációra.

Az elnök elleni megmozdulások miatt Algírban nem közlekednek a vonatok, a metrók és a buszok. Az üzletek többsége zárva tart.

A mostani megmozdulások és a várható eredménytelenségük miatt ismét fennáll annak a veszélye, hogy a fiatalok milliói megindulnak Európa felé.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!