Kialakulásának oka sokrétű lehet. Ám a normál súly csak akkor tartható fenn, ha az élelmiszerekkel, ételekkel felvett energia, valamint a fizikai aktivitáshoz és az életműködéshez felhasznált energia egyensúlyban van.
Persze ezen egyensúly felborulása mellett más tényezők is hatással vannak a hízásra:
genetika, méhen belüli és kora újszülöttkori hatások, környezeti tényezők, túl kevés alvás, amely az étvágyat növelő hormonra van hatással, egyes gyógyszerek, hormonális zavarok, pajzsmirigy-alulműködés stb.
Ha csak naponta 100 kalóriával többet viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyire szüksége lenne, akkor 1 év alatt 5 kilogrammot is hízhatunk. Na, de mit jelent az a 100 kcal?
Íme néhány példa:
Hatással lehet továbbá az elhízásra, hogy átlagosan 5 órát töltünk üléssel naponta. Persze van, aki ennél sokkal többet.
Így egyre kevesebb energiát használunk fel munka közben. Inkább az autót választjuk az ingázáshoz, illetve nem, vagy csak keveset sportolunk.
A helyes étrend mellett a fizikai aktivitás is ugyanolyan fontos. Ám ahhoz, hogy változni tudjunk, változtatnunk kell a szokásainkon. Enélkül nem megy.
Lássuk, hogyan tevődik össze a szervezet energiaigénye: az alapanyagcsere 60-70%, a termogenezis, vagyis a hőtermelés 10-15%, a fizikai aktivitás pedig 15-40%.
A tartós fogyást olyan életmóddal lehet elérni, amely legalább heti 150 perc mozgást tartalmaz. Emellett érdemes kialakítani egy személyre szabott étrendet, amely figyelembe veszi az egészségi állapotot és a táplálkozási szokásokat. Arra azonban vigyázni kell, hogy a napi, táplálékkal bevitt energiamennyiség ne legyen kisebb, mint az alapanyagcsere.
Különben a szervezet lecsökkenti az alapanyagcserét, vagyis lelassul a fogyás vagy beindul a visszahízás.
Továbbá az is fontos, hogy a súlycsökkenés üteme nem haladhatja meg a heti 0,5-1 kilogrammot. Sőt, a fogyás, a megfelelő táplálkozás nem egy kúraszerű dolog. Hosszú távra kell terveznünk.
Ezt az eredményt úgy tudjuk elérni, ha naponta 500 kalóriát égetünk el.
Naponta többször étkezzünk, ne tartsunk hosszú szüneteket két étkezés között, illetve egy-egy alkalommal ajánlott kisebb mennyiséget fogyasztani. Ilyen kis étkezések lehetnek például a tízórai és az uzsonna.
Ahhoz, hogy ezt hatékonyan tudjuk megtenni, tisztában kell lennünk azzal, hogy egyes tápanyagok körülbelül mennyi kalóriát tartalmaznak.
A szénhidrátok és fehérjék 4 kalóriát, a zsírok (növényi és állati egyaránt) 9 kalóriát tartalmaznak grammonként.
Tehát az olajos magok fogyasztásával és a különböző olajok használatával is csínján bánjunk. Az alkohol energiatartalma 7 kcal grammonként.
Húsok, húskészítmények esetében részesítsük előnyben a soványabb változatokat.
A tej és a tejtermékek közül is ajánlott az alacsonyabb zsírtartalmút választani. Ételkészítésénél is inkább a zsírszegény eljárásokat alkalmazzunk. Növeljük a zöldség- és gyümölcsfogyasztást, hiszen rost- és folyadéktartalmuk magas, ezért anélkül nyújtanak teltségérzetet, hogy az energiabevitelünket jelentősen megnövelnék. A gabonafélék közül a teljes értékű változatoknak magasabb a rost-, a vitamin- és az ásányianyag-tartalma.
Nagy rosttartalmú élelmiszerek fogyasztásával, hosszabb ideig maradunk jóllakottak, ami segít az étvágy és a testsúly kontrollálásában.
Ezen kívül a vízben oldódó rostok segítenek a vércukorszint szabályozásában és a koleszterinszint csökkentésében. Ilyen rostok találhatóak például a zabban, a rozsban, az útifűmaghéjban, a száraz hüvelyesekben, a gyümölcsökben és a zöldségekben.