Vágólapra másolva!
Az olasz TMW Radio Nyitott Stadion (Stadio Aperto) című podcastjének volt a vendége Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A szakember beszélt a közelgő vb-selejtezőkről, a kulcsjátékosok sérülése jelentette problémákról, az NB I-ről, de egykori edzőjéről, Mircea Lucescuról, és egyik példaképéről, az argentin Marcelo Bielsáról is.

Március 25. és 31. között a magyar válogatott három világbajnoki selejtezőt vív, melyek mindegyike kulcsfontosságú lehete a 2022-es katari tornára való kijutáshoz. Sorrendben Lengyelország idehaza, majd San Marino és Andorra lesznek az ellenfelek. Rossi azonban nincs könnyű helyzetben.

"Kisebb-nagyobb hátráltató tényezők mindig akadnak, mint amilyen most Szoboszlai (Dominik), vagy (Willi) Orbán sérülése. Remélem, utóbbi felépül, és segítségünkre lehet Lewandowskiék ellen – kezdte a kapitány, akitől külön is megkérdezték a télen a Red Bull Salzburgból az RB Leipzighez igazoló Szoboszlai Dominik állapotáról.

Az biztos, hogy a probléma összetett, és a szeméremcsonttal van összefüggésben, ahogy azt is tudjuk, hogy már hosszabb ideje fennáll. Hosszabb időre van szükség a teljes gyógyuláshoz."

Marco Rossi szerint jó irányba halad a magyar válogatott Forrás: AFP/Pavel Golovkin

A magyar válogatott vb-selejtezős csoportjában a fent említett három csapat mellett még Anglia és Albánia szerepel. Rossi szerint miközben egyetlen riválist sem szabad lebecsülni, a magyar válogatottnak úgy kell pályára lépnie, hogy valamennyiükkel fel tudja venni a harcot.

Jól tudjuk a közelmúltból, hogy mit jelent egy-egy ilyen hiba. Papíron nyilván jobbak vagyunk, mint San Marino és Andorra, sőt Albániánál is, ugyanakkor utóbbi válogatott több játékosa is erős bajnokságokban játszik. A csoport nem egyszerű, meccsről meccsre kell haladnunk, mert, ha valahol, akkor a fociban aztán tényleg bizonytalan az edző állása, egy válogatottnál pedig aztán különösen, miután évente csak néhány meccset kell megvívni, azok viszont mind nagyon fontosak. Háromszor hibázol, és már mehetsz haza" – mondja Rossi, aki az első ellenfél, azaz Lengyelország keretéből természetesen a Bayern München évek óta bomba formában lévő csatárát,

Robert Lewandowskit, valamint a Napoli középpályását, Piotr Zielinskit emel ki, mint, akik egyedül is képesek eldönteni egy-egy találkozót.

Rossi egy dunaszerdahelyi kitérőtől eltekintve 2012 óta dolgozik Magyarországon, azaz jó rálátása van a hazai bajnokságra, erről is kérdezték.

"A magyar bajnokság lassan, de biztosan fejlődik, még, ha mostanában érzékelhetünk is némi visszaesést. A Ferencváros tulajdonképpen már megnyerte a bajnokságot (nyolc fordulóval a zárás előtt 13 pont a címvédő előnye - a szerk.), míg legnagyobb kihiívója, a Vidi (azaz a MOL Fehérvár - a szerk.) csupán harmadik, és úgy látom, nem igazán motivált a csapat. Most talán kiegyenlítettebb bajnokság, a tabellán hátrébb lévő csapatok is képesek jó eredményekre az élen állókkal szemben. De érzek most egy kis fásultságot."

A podcast műsorvezetői felhívták rá a figyelmet, hogy mintha egyre több magyar játékos igazolna ismét külföldre. Rossi közülük a télen a ciprusi Apollonból a török sztárcsapat, Fenerbahcéhoz igazoló Szalai Attilát emelte ki, megjegyezve, hogy nagyon jól játszik a fiatal védő.

A vb-selejtezők mellett természetesen a nyári Európa-bajnokság is szóba kerül, ahol a magyar válogatott három csoportmeccséből kettőt - a címvédő portugálok és a világbajnok franciák ellen - hazai pályán játszhat, míg a németekkel Münchenben mérkőzhet meg. A nem akármilyen csoport persze, hogy a kapitányt is feltüzeli.

Az Izland ellen kiharcolt újabb Eb-szereplés óriási siker a válogatott életében, az elképesztően erős csoport pedig csak motivációt jelenthet a játékosoknak Forrás: MTI/Illyés Tibor

"A mentális felkészülés kulcsfontosságú lesz. Csatahajókkal kell szembenéznünk, így egyáltalán nem mindegy milyen lelki állapotban lépünk pályára. De nem lesz vesztenivalónk.

A válogatott mellett Rossi még több dologról is beszélt. Így elmondta, hogy edzői közül a román Mircea Lucescu és az argentin Marcelo Bielsa volt rá a legnagyobb hatással. Előbbivel Bresciában dolgozott együtt, és a mai labdarúgás egyik mítikus figurájának nevezte. Bielsa a mexikó America csapatánál volt az edzője 1995-96-ban.

"Egyedülálló karaktere van. Nem mondom, hogy nem nagyszerű ember, de rendkívül direkt, a legkevésbé sem diplomatikus. Taktikailag viszont elképesztő. A mai technika híján egy-egy meccs előtt az egész napot az irodájában töltött és a világ minden tájáról beszerzett VHS kazettákról elemezte az ellenfeleket" – emlékezett vissza Rossi a ma a Leeds Unitednél dolgozó argentinra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!