A migránsbűnözés miatt bevethetik a hadsereget Svédországban

Svédország, Dánia, vallás tüntetés
Police vans are on fire during a counter-protest in the park Sveaparken in Orebro, south-centre Sweden on April 15, 2022, where Danish far-right party Stram Kurs had permission for a square meeting on Good Friday. - Counter-protesters demonstrating against a rally by the anti-immigration and anti-Islamic Stram Kurs (Hard Line) movement led by Danish-Swedish Rasmus Paludan and their intention to burn a Koran, clashed with police on Friday, leaving four police officers injured, authorities said, the second day running that there had been clashes. (Photo by Kicki NILSSON / TT NEWS AGENCY / AFP) / Sweden OUT
Vágólapra másolva!
A Svédországot sújtó brutális erőszakhullám miatt az országban a politikusok felvetették annak a lehetőségét, miszerint készek bevetni a svéd fegyveres erőket a bandaháború és az elszabadult bűnözés miatt. Mint ismert, az egykor békés északi ország egyre inkább halad a polgárháború felé a migránsbűnözés következtében. Számos magas rangú rendőr és hírszerzési tisztviselő is arról nyilatkozott, hogy egyre közelebb van az összeomlás.
Vágólapra másolva!

Svédország miniszterelnöke a fegyveres erők vezetőjével egyeztetne, hogy a hadsereg is segítsen megfékezni a bandagyilkosságok számának növekedését, Micael Byden mindebben készségét hangoztatta. A rendőrfőnökkel közösen pénteken vitatják meg, hogy a hadsereg milyen szerepet játszhat az ügyben.

Mindennapos a lövöldözés és a robbantás az egykor békés, fejlett északi országban Forrás: TT News Agency via AFP/Kicki Nilsson

A skandináv országban két férfit lőttek agyon, egy nő pedig egy robbantásban halt – az esetek hátterében bandaháborúk álltak. A két halálos kimenetelű lövöldözéssel szeptember eleje óta tizenketten haltak meg bandák közötti erőszakban. 2016 óta – amióta a rendőrség ezeket az adatokat regisztrálja – ez volt a legvéresebb hónap Svédországban – írja a Magyar Nemzet szemléjében.

- ígérte Ulf Kristersson miniszterelnök a svéd televízióban.

Hozzátette: Svédországban még nem volt ehhez hasonló, és Európában nincs még egy ország, ahol ilyen helyzet alakult volna ki.

Rengeteg ártatlan veszti életét a migránsháborúban Forrás: AFP/Kicki Nilsson

Szerinte tarthatatlan, hogy országszerte egyre több gyermek és ártatlan járókelő lesz erőszak áldozata. A robbantásban elhunyt nő kapcsán, aki csupán azért hunyt el, mert szomszédja a szervezett bűnözéshez köthető személy volt, a miniszterelnök kiemelte:

A hadsereg országon belüli bevetéséről – noha a fegyveres erőket hagyományosan, békeidőben a külföldi ellenséggel szemben használják – még nem tudni részleteket, azonban

vélhetően a katonák átvehetnek bizonyos rendőri feladatokat, ezzel rendőrségi erőforrásokat szabadítva fel a bűnüldözéshez.

A hadsereg bevetésének kritikusai szerint mindez inkább tüneti látszatkezelés, mintsem az erőszak okait célzó intézkedés.

Azonban a korábbi szociáldemokrata miniszterelnök, Magdalena Andersson is támogatja a hadsereg bevetését a bűnbandák ellen. Sőt, szerinte Svédország a bűnözők megfékezésében a szomszédok – Norvégia, Dánia, Finnország – segítségét is kérhetné - emelete ki a lap a Politico cikkéből.

Tavaly több mint hatvan ember halt meg lövöldözésekben Svédországban, amely az eddigi legmagasabb adat, ám az idei év hasonlóan rossznak, ha nem rosszabbnak ígérkezik.

Forrás: TT News Agency via AFP/Bjorn Larsson Rosvall

Egy 2021-ben közzétett hivatalos kormányzati jelentés szerint Svédországban egymillió lakosra vetítve évente négyen halnak meg lövöldözésekben, szemben az európai 1,6 emberrel.

A rendőrség az országban tapasztalható erőszakot a bevándorlók gyenge integrációjával, a gazdagok és szegények közötti szakadék növekedésével és a kábítószer-fogyasztással hozta összefüggésbe. Vélhetően a svéd társadalom is hasonlóan vélekedik erről, ugyanis tavaly Ulf Kristersson jobbközép (kisebbségi) kormánya került hatalomra, az erősen bevándorlásellenes Svéd Demokraták támogatásával.

A miniszterelnök csütörtökön kijelentette, hogy növelni fogják a megfigyeléseket, szigorítják a fegyvertartási törvények megsértőit érintő büntetéseket, erősebb kitoloncolási jogköröket adnak és különleges „motozási zónákat" is be fognak vezetni. – Mindent be fogunk vetni – nyomatékosított a kormányfő.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!