Ronda, de jó - Nissan X-Trail

Vágólapra másolva!
A modellváltáskor szinte minden megváltozott benne, a kisugárzása mégis ugyanaz. A külseje hidegen hagy, de mióta kipróbáltam, akár vennék is egyet.
Vágólapra másolva!

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Nehéz megkülönböztetni elődjétől. Kirándulásokhoz, nyaraláshoz tökéletes partner
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Ez az a Nissan, amely számos ok miatt maradhatott meg az emlékezetemben. Amikor 2002-ben bemutatták, sok dolog járt a fejemben, csak az nem, hogy ez a szögletes autó sikeres lesz. Aztán pont ez lett a védjegye, a dizájn a következő generáción sem változott sokat. Az első X-Trail még az Almera padlólemezére épült, egy kicsivel kisebb volt, és Nissan turbódízel motorral nyitott. Aztán jött a renault-s összeborulás.

Az első X-Trailben középen voltak a műszerek, és erre még megfelelő ideológiát is kitaláltak. Hiába nem tetszett senkinek sem, akkor még a japánok szerint ez volt a tuti megoldás. Azóta változott a világ, a modellváltáskor ez volt az első, amit kisöpörtek az autóból. Szerencsére.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Meglepően stabil, ugyanakkor kényelmes is
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A 2007-es Genfi Autószalon előtt mindenki úgy emlegette az új X-Trailt, mint egy modellfrissítés végtermékét, de svájci szalonon a nissanosok nem győzték hangsúlyozni, hogy ez egy teljesen új autó, immár a Qashqai-jal közös padlólemezen.

Már az első X-Trail sem a formája miatt tetszett, de azt lehet mondani, a jelenlegi még csúnyább lett. Megtettek mindent annak érdekében, hogy még riasztóbb legyen az orra, a fara viszont talán előnyére változott. Az új X-Trailre azonban mindenképpen alkalmazható az a tézisem, hogy amelyik autó csúnya, az csak jó lehet, különben nem kellene a kutyának sem.

Az X-Trail az elődhöz képest sokkal nagyobb lett, már-már eggyel nagyobb méretű SUV-k között is jól néz ki. A belső tér is jelentősen nőtt, de leginkább a hatalmas csomagtartó lehet vonzó. Az anyagok minősége egészen kellemes, az összeszereléssel sincsen gond, az X-Trail egy eltalált kis hobbiterepjáró. A kapcsolható összkerékhajtása sok mindenre jó, bár kőkemény terepre nem mennék vele. Egy egyszerű felhasználó azonban tényleg sosem téved ilyen vidékre, ahol pedig mindenki megfordulhat, ott az X-Trail hajtásrendszere tökéletes. Télen hóban, sárban nagyszerűen muzsikál, a 4x4-e tehát pont annyit tud, amennyit egy ilyen autónak kell.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Megnövekedett méretei miatt már elég komoly kiállású SUV lett
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Tavaly a 350Z éppen akkor aktuális modellfrissítése kapcsán volt egy Nissan rendezvény a Hungaroringen. Az importőr az X-Trailt is elhozta a képességeinek bemutatására, de akkor még mindenki azt hitte, hogy a pályán belül található kis terepes részen lehet csak használni. Hát nem így történt: aki nem tudott menni éppen a 350Z-vel, az az X-Trailt is kipróbálhatta a pályán. Elsőre komolytalannak tűnt, de később mindenki elismerte, hogy méreteihez és kategóriájához képest meglepően jól mozgott a versenypályán. Persze ezzel nem lehet megdönteni a pályacsúcsot, de az kiderült, hogy nagy sebességnél is roppant stabil.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről