Ukrajnában közel féláron tankolhatunk

Vágólapra másolva!
Amíg itthon a négyszáz forintos benzinárra készülünk lélekben, addig Ukrajnában majd fele ennyiért, átlagosan 215 forintért adnak egy liter 95-ös benzint. A szomszédos országok közül csak Szlovákiában drágább a benzin, viszont olcsóbb a gázolaj.
Vágólapra másolva!

Elérhetetlen vágyálomnak tűnnek az Ukrán üzemanyagárak, pedig ott is szép lassan felfelé kúszik az árszint: tavaly decemberi helyszíni riportunk óta átlagosan 15 forinttal, 215-re nőtt a 95-ös benzin átlagára, míg egy liter gázolaj átszámítva 201 forintba kerül. A környező országok közül ezzel messze Ukrajna számít a legolcsóbbnak, ugyanis Romániában is már 330 forintnál tart a benzin átlagára, míg a gázolajért 325-öt kérnek. Szomszédaink közül egyedül a szlovákoknál drágább a benzin, 377 forint, viszont ott jóval olcsóbb a gázolaj.

Forrás: MTI

Miért drága a magyar benzin?

Magyarországon az euróban számolt ár 4,1 százalékkal, a forintban számolt benzinár pedig 2,4 százalékkal emelkedett január óta, az eltérés az árfolyam változásából adódik. Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató igazgatója szerint a forint árfolyama "két oldalról befolyásolja a statisztikát: egyrészt van a technikai tényező, azaz amikor az uniós statisztikát összeállító szervezet az adott árfolyamon átszámolja a magyarországi árat. Ebben az esetben az euróban kifejezett ár annál alacsonyabb lesz, minél gyengébb a forint. Fontosabb azonban a másik hatás, hogy a magyar kutakon eladott üzemanyagok az importból beszerzett olajból készülnek, a beszerzési, ezen keresztül a végső fogyasztói árat pedig jelentősen befolyásolja a forint gyengülése" - tette hozzá Hegedűs Miklós.

A forint euróhoz mért árfolyama - Magyar Nemzeti Bank hivatalos középárfolyamai szerint idén január és február vége között 269-278 forint körül ingadozott, szemben az egy évvel korábbi 266-274 forinttal. Ez nem tűnik jelentős változásnak, ám az üzemanyagár szempontjából fontosabb dollár jegyzése jelentősebben, 184-201 forintról 193-216 forintra emelkedett egy év leforgása alatt. Hosszabb távra visszatekintve még látványosabb a forint értékvesztése, 2008 első hónapjaiban az euró 252-266, a dollár 170-180 forintba került.

További részletek a benzinár alakulásáról itt.



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!