Tisztázták, fizet-e a biztosító, ha lejárt műszakival közlekedő autó okoz kárt más járművében

baleset XXIII. kerület
Budapest, 2021. december 3. Sérült gépjármű a főváros XXIII. kerületében, a Szentlőrinci út és Szent László utca találkozásánál, ahol két személyautó és egy pick-up kisteherautó ütközött össze 2021. december 3-án. A balesetben négyen, köztük egy gyermek, súlyosan megsérültek, őket a mentők kórházba vitték. MTI/Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
Nem szűnik meg a biztosítók kártérítési kötelezettsége olyan autó balesete esetén, amelynek forgalmi engedélye a veszélyhelyzet alatt lejárt.
Vágólapra másolva!

A Magyar Biztosítók Szövetsége már a 2020-ban hatályba lépett kormányrendelet megjelenését követően közleményben tudatta, hogy

a biztosító társaságok veszélyhelyzet idején akkor is elfogadják a kárrendezéshez szükséges okmányokat, ha azok időközben lejártak.

Az utóbbi időszakban a szövetséghez és egyes társaságokhoz számos megkeresés érkezett azzal kapcsolatban, hogy lejárt műszakival közlekedő autó által okozott baleset esetén fizet-e kártérítést a biztosító.

Ezzel kapcsolatban a MABISZ az 500/2020. (XI.13.) kormányrendelet előírásainak és a tagjaitól kapott tájékoztatásnak megfelelően megerősítette, hogy

a biztosítók kgfb szerinti kártérítési igények teljesítését nem érinti az, hogy az okmányok a veszélyhelyzet ideje alatt esetleg lejárnak.

A kártérítés kifizetése után, annak visszafizetésére vonatkozó

biztosítói (regressz) eljárás a baleset okaként megállapított súlyosan elhanyagolt műszaki állapot miatt a baleset károkozójával szemben indulhat meg, függetlenül attól, hogy az okozó gépjármű rendelkezett-e érvényes műszaki vizsgával, vagy sem

a baleset időpontjában. Az ezt szabályozó 2009. évi LXII. törvény rendelkezéseinek az alkalmazása független a veszélyhelyzettől és az okmányok érvényességétől.

Az Országgyűlés 2022. június 1-jéig hosszabbította meg a veszélyhelyzetet, jelen állás szerint tehát 2022. július 31-éig érvényesek a veszélyhelyzet alatt lejárt és lejáró okmányok - írta a Portfolio.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!