Itt a fordulat? Nagyon meglepő, mennyi villanyautót vettek tavaly a magyarok

Hyundai Ioniq 5
Az új E-GMP padlólemez 400V és 800V töltési rendszereket is képes kezelni. A platform alapértelmezésben a 800 voltos töltést is támogatja
Vágólapra másolva!
A várakozásokat felülmúló mértékben, 41,53 százalékkal növekedett az új elektromos autók eladása tavaly.
Vágólapra másolva!

2021-ben 4311 új villanyautó állt forgalomba Magyarországon, vagyis a tavalyihoz képest 4,8 százalékkal csökkenő újautó-piacon

az elektromos személygépkocsik értékesítése 41,53 százalékkal bővült

- írta a Vezess.hu. A várakozásokat felülmúló emelkedéshez a szokásos kedvezmények mellett (pl. állami támogatás, zöld rendszám, céges adókedvezmény) a növekvő üzemanyagár, valamint a villanyautók és a hagyományos személyautók ára közötti csökkenés kellett.

Forrás: Hyundai

A magyarok körében

2021 legnépszerűbb villanyautós márkája a Kia lett 76,7 százalékos növekedéssel

(661 darab forgalomba helyezés). A toplistán a második helyen a Volkswagen (497), a harmadikon pedig a Nissan (474) végzett.

A modellek versenyét a Kia e-Niro nyerte

61,2 százalékos emelkedéssel (603), majd a Nissan Leaf (436) következik a sorban, a dobogó legalsó fokára pedig a Hyundai Kona (296) állt fel.

A vásárlók között egyre több a magánszemély: a legnépszerűbb modellé vált e-Niro esetében például 43 százalékban természetes személyek szerződtek, de volt olyan modell is, a Renault Zoé, amelyet 70 százalékban magánszemélyek vásároltak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!