Nagy kedvezményeket kap, aki ilyen jáművet vesz itthon, rohamosan terjednek is az utakon

dugó, közlekedés, forgalom, autó, belváros, Budapest, 2021.09.01.felüljáró, Keleti pályaudvar
Vágólapra másolva!
Nemcsak az elektromos autókra, hanem az elektromos motorkerékpárokra is kedvezményeket kaphatnak a tulajdonosok.
Vágólapra másolva!

Tavaly augusztus óta kaphatnak világoszöld alapszínű rendszámot a tisztán elektromos meghajtású motorkerékpárok, mostanra összesen 113 környezetkímélő járművet helyeztek így forgalomba - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A zöld rendszámos motorok száma - a motoros szezonkezdetnek is betudhatóan - csak az elmúlt egy hónapban hússzal nőtt.

A kizárólag elektromos meghajtású motorkerékpárok környezetkímélővé besorolását műszaki vizsga vagy hatósági szemle alkalmával kérhetik az üzemben tartók.

A környezetkímélőként bejegyzett motorkerékpárok első forgalomba helyezésük során világoszöld alapszínű hatósági jelzést kapnak. A rendelkezés tavaly nyári bevezetése előtt a becslések szerint mintegy 150 elektromos hajtású kétkerekű motort használhattak hazánkban.

A környezetkímélő motorkerékpárok után nem kell regisztrációs adót, gépjárműadót és visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetni.

Az elektromos motorosok tehát mentesülnek a járművek korától és műszaki jellemzőitől függő adóterhek alól, ezzel több tízezer forintot takaríthatnak meg.

Tavaly év eleje óta közel 28 ezerről majdnem 48 ezerre nőtt a zöld rendszámos autók száma, mintegy felük tisztán elektromos. Az ITM szerint további élénkülést hozhat, hogy az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF2) közelmúltban odaítélt pályázati forrásaiból sokszorosára bővül a hazai ultragyors töltőhálózat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!