Meg fog lepődni, milyen használt autókra kaptak rá a magyarok

autókereskedés,
Budapest,2016.
Vágólapra másolva!
Autóipari elemzők tanulmányt állítottak össze arról, hogy a szín mennyire befolyásolja egy használt autó eladhatóságát Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A magyarországi piacot is jellemző bőséges, sőt akár extrém színválaszték ellenére a hazai autóvásárlókra inkább a viszonylagos biztonságra, értéktartásra és eladhatóságra való törekvés, valamint a közízlésnek megfelelő választás jellemző.

Évek óta megfigyelhető, hogy a monokróm, vagyis a fekete, a szürke, az ezüst és a fehér autók a legkelendőbbek, ami meglehetősen konzervatív attitűdre enged következtetni. A színtrendek ráadásul olyan meghatározók, hogy akár értékcsökkentő vagy -növelő tényezők is lehetnek, de mindenképpen befolyásolják az eladás gyorsaságát. Az autóipari adatszolgáltató carVertical utánajárt, mely színek a legkeresettebbek ma Magyarországon, és mire számíthatunk, ha egy fekete, egy fehér vagy egy színes járművet kínálunk eladásra.

Lényegesen jobbak az eladók esélyei, ha zöld színű autót kínálnak eladásra. A felmérések alapján a többihez képest jóval rövidebb idő, átlagosan csupán 14,3 nap telik el ilyenkor a meghirdetéstől az eladásig. Jelentős különbség ehhez képest a listán másodikként szereplő ezüst szín – ezeknek az autóknak az eladásához öt nappal több időre, vagyis 19,1 napra van szükség. Ezt a két variánst követi a szintén népszerű kék, amely nem sokkal marad el az ezüstszínű autók mögött: jellemzően 20,2 nap, míg gazdára találnak.

Általánosságban elmondható, hogy az élénk színű járművek iránti kereslet mára jelentősen visszaesett. A valaha nagy népszerűségnek örvendett, feltűnő színeket most már inkább csak egy szűk réteg részesíti előnyben, és kizárólag bizonyos ritkább modellek esetében. Hazánkban ma a sárga az a szín, amelyért a legkevésbé kapkodnak az érdeklődők. Míg egy zöld autó jó eséllyel két hét alatt eladható, egy sárga eladásához jóval több időre, átlagosan 23,7 napra van szükség.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!