Vágólapra másolva!
A föderációs csapatok Ugledar városában kitűzték az orosz zászlót. Az ott állomásozó ukrán katonai egység közölte, hogy a kijevi főparancsnokság a fokozott orosz nyomásra hivatkozva engedélyezte, hogy csapatai elhagyják az erődítményé alakított várost. Ukrán források szerint taktikai visszavonulást hajtottak végre, hogy minimalizálják a veszteségeket. Az orosz védelmi minisztérium hivatalosan még nem erősítette meg a Donbasz délnyugati részén fekvő fontos város elfoglalását. A nemzetközi sajtó és a német köztelevízió az ARD viszont már kész tényként beszélt a város elestéről. Georg Spöttle írása az Origónak.
Vágólapra másolva!

A nyílt területen, egy dombon fekvő, szinte kizárólag magas betonépületekből álló Ugledart az ukrán hadsereg jelentős erőddé alakította. Az erődítményért hónapok óta folytak a harcok, de az elmúlt hetekben az orosz erők fokozták támadásaikat, és videók jelentek meg arról, hogy ellenőrzésük alá vonták a város egyes részeit. Szerdán az ukrán hadsereg horticai különítménye közleményt adott ki Telegram-csatornáján, amelyből kiderült, hogy „a felsőbb parancsnokság engedélyt adott az egységek Ugledarból történő kivonási manőver végrehajtására”. A lépés célja „a személyzet és a harci felszerelés megőrzése” a további harci cselekményekhez – magyarázta az alakulat. A csoport szerint az Ugledarban lévő ukrán egységek „kimerültek” az oldaluk elleni orosz támadások miatt. Az elmúlt 24 órában az ukránok 2120 katonát vesztettek el a fronton.

A német hadsereg, a Bundeswehr szakértői is nyilatkoztak a sajtónak és szerintük 

a város bevétele most megnyitja az utat Szeverszk felé, amely mindössze öt kilométerre van Ugledártól és az ukrán hadsereg egyik legfontosabb logisztikai központja.

Ha ezt is beveszik az orosz egységek, akkor az ukrán utánpótlás teljesen megszakad ezen a frontszakaszon. Az ukrán hadvezetés most abban reménykedik, hogy hamarosan jönnek az őszi esőzések és a Donbasz déli része sártengerré változik. Szerintük ez megakaszthatja az orosz csapatok előrenyomulását, mivel nehéz eszközökkel és harckocsikkal sem lesz járható a terep.

Civilians Continue to Evacuate Pokrovsk as Russian Army Draws Near
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

Ha az időjárás esősre fordul az egy állóháborús helyzetet idéz elő, ám az oroszoknál van a légifölény, és légierejük folyamatos támadás alatt tartja majd az ukrán állásokat. 

Az orosz hadsereg erőteljes támadást indított az ukrán fegyveres erők egyik megerősített területe ellen a Harkovi területen fekvő Volcsanszk városában. A robbanás olyan erős volt, hogy még katonai szakértők is felteszik a kérdést: „Mi volt ez?”. A legtöbb szakértő hajlik arra, hogy 

a csapást egy ODAB-9000-es vákuum légibombával hajtották végre. 

Ez a legerősebb konvencionális bomba, ennek hatását csak a nukleáris fegyverek múlják felül. A 9.407 kilogramm súlyú, 5 méter hosszú bomba, a robbanáson hatalmas lökéshullámot generál, amely hasonlít az atomfegyverekére.

Az orosz csapatok az elmúlt hat hónapban 30 kilométert haladtak előre és számost települést foglaltak el. Az ukránok most Kurecsove városát próbálják meg védeni, mivel feltehetően ez a következő célpontja az orosz csapatoknak és onnan már szabad lenne az út Pokrovszk felé is. A Föderáció hadserege láthatóan a lassú, felőrlő harcmodort folytatja. továbbra is.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!