A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Visszahívják az első elektromos Toyotát, mert komoly problémát fedeztek fel benne

Toyota bZ4X
Vágólapra másolva!
Kiderült, hogy az új bZ4X crossover kerékcsavarjai nem megfelelően rögzítik a kerekeket, ha valaki gyorsan kanyarodik vagy erősen fékez.
Vágólapra másolva!
A bZ4X az első modell a Toyota bZ – beyond Zero – akkumulátoros elektromos járművek (BEV-k) sorában, amelyet még 29 követ az évtized végéig Forrás: Toyota

A Toyota bZ4X még csak néhány hónapja került forgalomba az Egyesült Államokban (hozzánk ősszel érkezik), de már most elrendeltek rá egy visszahívást. Amerikában a japán gyártó levelet küldött a pár ezer friss tulajdonosnak, amelyben felszólítja őket, hogy ne vezessék és adják le az autót, amíg a hibát ki nem javítják.

A Toyota azért hívta vissza az első villanyautóját, mert attól tartott, hogy bizonyos szituációkban egyes kerekei leeshetnek. Pontosabban a kerekeket rögzítő csavarok meglazulhatnak, amitől a kerekek elkezdhetnek lötyögni és elválni a kerékagytól. A legrosszabb esetben teljesen le is eshetnek az autóról, ami komoly balesetveszélyt jelentene.

Meglazulhatnak a kerekek a sportos vezetési stílustól Forrás: Toyota

"A csavarok kilazulhatnak az ismétlődő éles kanyarodás és a hirtelen fékezés miatt. Ezért ha ebben az állapotban folytatják a vezetést, abnormális zaj keletkezhet, és a legrosszabb esetben a kerekek akár le is eshetnek" - áll a levélben.

A Toyota elismeri, hogy egyelőre még nincs megoldás a hiba kijavítására. Noha az új bZ4X-tulajdonosok számára komoly kényelmetlenséget jelent majd, hogy bizonytalan ideig parkolniuk kell a járműveikkel, a gyártó mindent megtesz, hogy segítsen rajtuk.

Fel kell venniük a tulajoknak a kapcsolatot bármely hivatalos Toyota márkakereskedővel, amelyek gondoskodnak a jármű átvételéről. A kereskedés felveszi, elszállítja és ingyenesen tárolja az autót, amíg a visszahívási javítás elérhetővé nem válik. A fentieken kívül a Toyota továbbra is ingyen ad kölcsönautót, és fizeti az üzemanyagot is, amíg az eladott bZ4X a raktárban pihen. Sőt, az ingyen töltés lehetőségét 2024 végéig, a garanciát pedig annyival hosszabbítják meg, amennyi ideig nem lehet használni az autókat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!